[ X ]
Important30 August 2017 15:15

TOP-10 lucruri care ar trebui să se întâmple în politica moldovenească

TRIBUNA a analizat situaţia actuală din politica moldovenească şi prestaţia partidelor, iar în rezultat a elaborat un clasament convenţional al lucrurilor, care, în opinia membrilor redacţiei, ar trebui să se întâmple în politica moldovenească pentru a depăşi anumite probleme şi blocaje existente. Precizăm că acest clasament convenţional reprezintă strict opinia echipei noastre.

1). Renunţarea la intenţia de modificare a sistemului electoral

Urmările modificării sistemului electoral pot fi imprevizibile – de la proteste ale opoziţiei, ce pot destabiliza serios situaţia politică, până la schimbarea radicală a configuraţiei „geopolitice” a Parlamentului după următorul scrutin parlamentar. Sunt o mulţime de posibile riscuri, ceea ce vorbeşte despre faptul că acest proces trebuie abordat cu maximă prudenţă şi nicidecum nu trebuie grăbit.

2). Demisia lui Dorin Chirtoacă şi organizarea alegerilor anticipate ale Primarului capitalei

În situaţia în care s-a ajuns, cea mai bună decizie a lui Dorin Chirtoacă ar fi să demisioneze şi să dea din nou capitala pe mâna chişinăuienilor – unicii în stare să decidă cine o poate conduce. Dacă nu va face acest lucru, va permite ca Chişinăul să fie controlat din  umbră în următorii ani de forţe care nu au mandat în acest sens de la locuitorii capitalei.

3). Fuziunea PAS, PDA şi PLDM

Doar prin fuziunea celor trei partide, dreapta pro-eurpoeană va putea pretinde să participe la următoarele alegeri parlamentare ca o potenţială alternativă la guvernare. În caz contrar, respectivele formaţiuni se vor alege cu un număr anume de mandate (în cazul primelor două, acest lucru e cert), dar nu vor avea nici o şansă de a prelua puterea.

4). Unificarea forţelor unioniste

La moment, electoratul unionist reprezintă 20-30% din ponderea totală a alegătorilor în Moldova, dar acesta e dispersat şi încă e în căutare de forţe care să-l reprezinte. Dacă nu reuşesc să se consolideze, forţele unioniste nu vor avea nici o şansă de a pretinde la acest electorat.

5). Schimbarea strategiei PN

Nu chiar atât de demult, „Partidul Nostru” (PN) era primul în preferinţele alegătorilor din Moldova. Chiar dacă rămâne un partid influent, PN, totuşi, a pierdut unele poziţii, deoarece a fost atras într-un joc politic, fiind impus să polemizeze la teme convenabile oponenţilor săi. Dacă-şi revede strategia politică, PN are toate şansele să revină la poziţiile de altă dată.

6). Absorbirea de către PSRM a unor partide de stânga

PSRM trebuie să profite de poziţia dominantă pe care o are pe stânga eşichierului politic şi de faptul că e primul în preferinţele alegătorilor din Moldova pentru a absorbi micile partide de stânga. Acestea nu reprezintă mare pericol, dar, totuşi, derutează electoratul de stânga, iar în perspectivă ar putea fi destul de incomode socialiştilor.

7). Activizarea PCRM

Cândva cel mai influent partid din Moldova, PCRM a scăzut vizibil din turaţii în ultimii ani, iar aceasta şi-a spus cuvântul şi asupra rezultatelor sale. Deşi mulţi s-au grăbit să treacă pe linie moartă acest partid, el are încă suficient potenţial ce poate fi utilizat eficient. Activizarea sa ar putea da rezultate neaşteptate pentru mulţi actori politici şi observatori ai vieţii politice din Moldova.

8). Redimensionarea activităţii Partidului Şor

Până acum Partidul Şor a mizat în special pe succesele înregistrate în administrarea oraşului Orhei, promovând ideea că la fel se poate de făcut în întreaga ţara, dar şi pe magazinele sociale, deschise la iniţiativa liderului formaţiunii. Această strategie a dat anumite rezultate, dar, dacă-şi doreşte să obţină mai mult, acest partid trebuie să se gândească la o strategie politică mai amplă.

9). O nouă reformă a partidelor

O reformă a partidelor după modelul celei din 1998-1999 este absolut necesară. Aceasta ar permite curăţarea arenei politice autohtone de partide moarte, ceea ce ar aduce mai multă claritate pentru alegători.

10). Renunţarea la referendumul din 24 septembrie

Referendumul anunţat de Preşedintele Igor Dodon pentru data de 24 septembrie 2017 ar putea tensiona situaţia politică din Moldova şi din nou ar diviza societatea în două tabere. De aceea, şeful statului ar trebui să se gândească bine dacă mai are sens să insiste pe această idee.

Notă: Republicat din data de 16.07.2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online