[ X ]
Important30 August 2017 17:30

TOP-10 cazuri când Moldova a ajuns în atenţia opiniei publice internaţionale

Periodic, Republica Moldova ajunge în atenţia opiniei publice internaţionale – fie în aspect pozitiv, fie (de cele mai dese ori) negativ. Acum, după adoptarea sistemului electoral mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Uniunii Europene, Moldova este din nou în atenţia opiniei publice internaţionale. De aceea, TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional al cazurilor când Moldova a fost în atenţia opiniei publice internaţionale.

1). Moldova – în procedura de monitorizare a Consiliului Europei

Moldova a stabilit un record ruşinos la nivel european, fiind unicul stat care s-a aflat (şi se află încă) timp de peste 20 de ani sub monitorizarea Consiliului Europei. Nici un stat nu a mai fost monitorizat atât de mult timp de prestigioasa instituţie internaţională.

2). Rezoluţia Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999

În cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 s-a adoptat o rezoluţie care obligă Rusia să-şi retragă trupele şi armamentul din raioanele de est ale Republicii Moldova. Despre această decizie s-a discutat mult timp în diferite foruri internaţionale, deşi ea nici până astăzi nu a fost realizată.

3). Primul stat european în care comuniştii au venit la putere pe cale democratică

În 2001, întreaga lume a aflat cu mirare că Moldova a devenit primul stat european în care comuniştii au venit la putere pe cale democratică. Şi nu oricum, ci cu majoritate constituţională.

4). Întreruperea colaborării cu FMI

Imediat după venirea la putere în 2001, comuniştii au anulat inspecţia mărfurilor înainte de expediţie, o măsură asupra căreia anterior insistase Fondul Monetar Internaţional ca o condiţie a colaborării cu Moldova. În rezultat, orice colaborare cu FMI a fost întreruptă pentru mulţi ani înainte.

5). Renunţarea la Memorandumul Kozak

La finele anului 2003, Moldova urma să semneze Memorandumul Kozak, care prevedea soluţionarea problemei transnistrene pe calea federalizării ţării. În ultimul moment, Preşedintele Vladimir Voronin a refuzat să semneze acest Memorandum. Dar subiectul oricum a fost unul care a ţinut în suspans opinia publică internaţională.

6). Embargourile ruseşti, începând cu 2006

Începând cu anul 2006, Moldova a trebuit să facă faţă mai multor embargouri impuse de Federaţia Rusă la importul de produse moldoveneşti – de la cele ce au vizat vinurile până la cele ce au vizat producţia fitosanitară. Aceste embargouri au fost monitorizate atent de comunitatea internaţională.

7). 7 aprilie 2009

Evenimentele din 7 aprilie 2009, când au fost vandalizate sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, dar şi cele ce au urmat după acea zi (maltratarea a sute de tineri în comisariatele de poliţie) au determinat întreaga lume să vorbească despre Republica Moldova.

8). Programul „Rethink Moldova”

În martie 2010, la Bruxelles, toţi partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova s-au unit şi au decis să acorde un suport financiar fără precedent ţării noastre (2,6 miliarde de dolari SUA) pentru implementarea programului „Rethink Moldova”. Cu părere de rău însă efortul partenerilor de dezvoltare s-a pierdut în van, Moldova demonstrând incapacitatea de a se dezvolta ca un stat modern, democratic, ataşat valorilor europene.

9). Furtul miliardului din sistemul bancar

În 2015 întreaga lume a rămas şocată să afle că din sistemul bancar al celei mai sărace ţări din Europa, care este Moldova, a dispărut un miliard de dolari. Aceasta a determinat întreaga comunitate internaţională să-şi schimbe atitudinea faţă de ţara noastră, iar Republica Moldova s-a transformat, din istoria de succes a Parteneriatului Estic, în cea mai mare ruşine a Europei.

10). Modificarea sistemului electoral în 2017

Trecerea la sistemul electoral mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi Uniunii Europene, a adus numeroase critici din exterior Republicii Moldova şi a pus ţara în faţa unui pericol real de sistare a suportului financiar din partea UE, dar şi de revizuire a Acordului de Asociere dintre RM şi UE.

Notă: Republicat din data de 30.07.2017.

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online