[ X ]
Important22 August 2017 16:00

Ex-Ambasador: În Moldova avem un sistem cu democrație semi-autoritară

„Ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, la o scară mai largă se întâmplă în Ucraina: deci, puterea nu aparține poporului, ci aparține unor carteluri de lideri regionali, care revin la guvernare sub președintele Poroșenko”, menţionează, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, Igor Munteanu, directorul Institutului „Viitorul”, ex-Ambasadorul Moldovei în SUA.

Potrivit lui, „scuza președintelui Poroșenko este că această țară se află în război”.

„Care este scuza noastră? Scuza noastră este că noi suntem de asemenea victime într-un „război hibrid” a căror tancuri nu se văd foarte bine, dar ele deja au intrat prin frauda enormă care s-a întâmplat în sistemul bancar și prin cartelizarea elitelor politice, prin transformarea Parlamentului, care reprezenta o instituție foarte respectată după 1991, într-un simplu appendix al puterii rețelelor oculte care există în Republica Moldova? Sigur nu putem vorbi despre o putere transformatoare a Partidului Democrat sau Partidului Socialiștilor, atâta vreme cât merg contra curentului de modernizare și europenizare a țării”, notează el.

Igor Munteanu afirmă că „vorbim despre un sistem cu democrație semi-autoritară”. „Legile sunt pentru unii, și nu sunt pentru alții, pentru că justiția este în continuare înăbușită de presiunea și dictatul la telefon și, probabil, rentele care sunt distribuite în sistemul judecătoresc. Guvernul este mai degrabă interesat nu să fie responsabil și transparent față de marile probleme care bântuie în această societate, cât mai degrabă să schimbe agenda rapid, atunci când trebuie să răspundă la niște întrebări concrete. Una din cele mai profunde întrebări în societatea noastră este unde e miliardul? Guvernul nu răspunde la această întrebare directă, ci schimbă agenda discuțiilor publice în întrebarea cum ne vom alege deputați în următorul Parlament? Și atunci Parlamentul adoptă un sistem electoral mixt, în mare parte bazat pe sistemul uninominal, pentru ca să transfere, așa cum a făcut și cu alte ocazii, discuțiile și tensiunea, incandescența întrebărilor din partea cetățenilor spre probleme de ordin tehnic”, susţine fostul Ambasador.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online