[ X ]
Exclusiv18 August 2017 16:59

Igor Munteanu: Strategia de securitate nu e o jucărie și nu poate fi câștigată la pocher…

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu susține că „un șef de stat poate să aibă ambiția politică de a lansa o nouă strategie de securitate”, dar, susține el, „acest demers poate fi justificat nu mai atunci când acesta ar fi răspuns anterior unor întrebări simple – de ce nu a fost bun conceptul de strategie pregătit anterior și de ce crede că are susținerea politică să elaboreze o strategie de securitate națională viabilă”.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla opinia sa vizavi de iniţiativa Preşedintelui Igor Dodon de a elabora o nouă Strategie a securităţii naţionale, Igor Munteanu a menţionat că „Strategia de securitate și apărare este una foarte importantă, fiind documentul esențial pe planul securității naționale, ce oferă instituțiilor statului misiunea strategică de a-și exercita pe deplin competențele în funcție de evaluarea riguroasă și profesionistă a riscurilor existente sau emergente, dar și a răspunsurilor la diverse tipuri de crize sau factori de pericol pentru interesul național”. „Respectiv, o strategie de securitate este documentul fundamental pentru aplicarea principiilor constituționale cu privire la independența și suveranitatea statului”, a adăugat el.

În același timp, Munteanu a precizat că „o strategie de securitate în anul 2018 este aproape imposibil de adoptat”, în condițiile în care nu există suficientă cooperare și consens național chiar și pe subiecte mai simple, cum ar fi – reforma justiției, reforma electorală, reforma guvernului central, ceea ce face ca multe dintre aceste reforme cruciale să fie doar lansate, dar nicidecum sprijinite efectiv pentru a fi și aplicate. Are loc o de-proiectare a statului în care decidenții unor importante instituții anunță intenții de proiecte, nefiind capabil să livreze ceea ce anunță public. Adoptarea unei strategii de securitate nu este un joc de copii, așa cum ar putea să pară unor politicieni populiști”.

„Un șef de stat poate să aibă ambiția de a lansa o nouă strategie de securitate în condițiile, în care ar fi răspuns anterior unor întrebări simple de ce nu a fost bun conceptul de strategie pe care ar fi trebuit să-l promulge fostul șef de stat. Nu a fost clar motivul pentru care cineva respinge o strategie gata pregătită și nu este clar în ce condiții un șef de stat, cum este Igor Dodon, va putea colabora cu alte instituții ale statului, cu societatea civilă, cu comunitatea de intelligence din Republica Moldova, într-o perioadă politică turbulentă, care reprezintă doar coridorul temporal spre anul electoral 2018. Or, nu este nimic mai prost decât să anunți politici pe care nu le poți efectiv duce la bun sfârșit. Un alt risc este legat de preferințele politizate ale actualului șef de stat. S-ar putea ca tot așa cum arată în acest moment Consiliul Suprem de Securitate să arate și Strategia de Securitate – adică un fel de prispă de babe, care discută tot ce-i pe cer și în stele, fără a avea nici cea mai mica competență ori pregătire profesională în domeniul securității strategice. Există domenii în care politicienii nu ar trebui să se afișeze electoral, iar Strategia de securitate este un exemplu concludent în această privință. Dacă, totuși, se va merge pe acest tip de ambiții populiste ale Președintelui Dodon, pot prezice cu o mare probabilitate că va avea mai puțină valoare decât hârtia pe care va fi scrisă. Ea nu va fi nici legitimă și nici tratată cu seriozitate de către clasa politică, autoritățile statului și societate. Nu poți să creezi consens național prin estetizarea unei părți din societate contra celeilalte părți a societății. Nici o strategie nu poate să fie adoptată, atunci când nu creează consens și unitate de gândire, mai cu seamă că ne apropiem furtunos de un nou ciclu electoral. Toate aceste condiții arată că o strategie de securitate credibilă până în anul 2018 este imposibil de adoptat și nu este recomandat să te joci cu asemenea lucruri. Strategia de securitate nu este un joc, așa cum ar putea să pară unor politicieni populiști. Strategia de securitate nu e o jucărie și nu poate fi câștigată la pocher”, a conchis el.

Amintim că, președintele RM, Igor Dodon a cerut consilierilor săi și angajaților Consiliului Suprem de Securitate să elaboreze o nouă Strategie a securității naționale până la sfârșitul anului 2018.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online