[ X ]
Exclusiv18 August 2017 16:00

Analistul politic, Ion Tăbîrță despre inițiativa privind elaborarea unei noi strategii a securității naționale

Analistul politic, Ion Tăbîrță susține că inițiativa șefului statului cu privire la elaborarea unei noi strategii a securității naționale, „nu ar fi în interesele Republicii Moldova, dacă această strategie ar reieși din politica promovată”.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla opinia sa cu privire la inițiativa președintelui de a elabora o nouă strategie, Ion Tăbîrță s-a referit la precedenta strategie, care potrivit lui „venea în interesele naționale ale Republicii Moldova”.

„Precedenta strategie, elaborată la inițiativa fostului președinte, Nicolae Timofti avea foarte multe elemente pozitive și în linii mari venea în interesele naționale ale Republicii Moldova, altceva este cum ar fi fost ea interpretată de actorii politici interni din Republica Moldova. Acum ceea ce vrea să facă Igor Dodon, dacă această strategie ar reieși din politica promovată de actualul președinte, atunci o astfel de strategie nu ar fi în interesele Republicii Moldova. Este foarte bine știut că Igor Dodon în calitate de șef al statului continuă politica, care a promovat-o el în calitate de președinte al PSRM, or este foarte bine știut că acest partid promovează o politică pro-rusă”, a adăugat analistul.

Potrivit lui, punctele de bază ale noii strategii ar trebui să fie în interesele Republicii Moldova. „Un punct ar fi securitatea militară, Republica Moldova trebuie să fie aptă și capabilă în caz de anumite amenințări. Alte aspecte ale securității sunt: cel al propagandei, securitatea energetică, securitatea economică, care ar fi principalul obiectiv în momentul actual. Un alt punct ar fi securitatea demografică, pentru că timp de 25 de ani de la independență, Republica Moldova a suferit un exod de micșorare a populației în jur de un milion”, a conchis Tăbîrță.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online