[ X ]
Important13 August 2017 13:00

Omul Săptămânii - Dorin Chirtoacă, Primarul general al municipiului Chişinău (suspendat din funcţie)

Într-o săptămână în care politica moldovenească nu s-a manifestat mai deloc, decizia Curţii de Apel, care a admis parţial recursul avocaţilor lui Dorin Chirtoacă şi a solicitat Curţii Constituţionale să se pronunţe pe marginea constituţionalităţii articolului în baza căruia Primarul capitalei a fost suspendat din funcţie, a avut efectul unei mici bombe.

În timp ce unii au fost mai rezervaţi, alţii au calificat această decizie drept o dovadă a independenţei justiţiei, iar a treia categorie au mers şi mai departe, anticipând o decizie a CC favorabilă Primarului. Aşa sau altfel, dar decizia CA a plasat puţin în altă lumină dosarul lui Dorin Chirtoacă şi a determinat unii analişti politici şi politicieni să revadă puţin scenariile ce le desenau cu referire la Primăria capitalei.

Tot în această săptămână, Dorin Chirtoacă a împlinit 39 de ani, motiv pentru a face un bilanţ al prestaţiei Primarului la cârma capitalei, dar şi în politica moldovenească, în general.

TRIBUNA precizează: Dorin Chirtoacă s-a născut la data de 9 august 1978 în Chișinău. În 1993 a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău, în 1997 – liceul „C. Negruzzi” din Iaşi (România) – diplomă de bacalaureat, în 2001 – Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene – Diplomă de licenţă în drept european. A activat în calitate de redactor la emisiunea „Surprize, Surprize” (TVR 1, România, 2001 – 2002); redactor şef al aceleaşi emisiuni (2002 – 2003); coordonator de proiecte în cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Republica Moldova (2003 – 2005). În mai 2005 devine vicepreşedinte al Partidului Liberal, iar ulterior – prim-vicepreşedinte al acestei formaţiuni. În 2005, candidează de două ori la funcţia de Primar general al capitalei, dar ambele scrutine nu sunt validate dat fiind prezenţa slabă a alegătorilor la votare.  La 17 iunie 2007, Dorin Chirtoacă a fost ales Primar general al municipiului Chişinău cu 61,17% voturi. La 19 iunie 2011 şi la 28 iunie 2015 este reales în această funcţie. În prezent este suspendat din funcţie pe durata anchetei privind dosarul parcărilor cu plată din capitală.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online