Important12 August 2017 10:00

(INTERVIU) Victor Stepaniuc: Până la urmă, partidele de centru-dreapta vor fi impuse să colaboreze cu PDM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul Partidului Popular Socialist din Moldova (PPSM), Victor Stepaniuc, Președintele Comisiei pentru consolidarea statalității și reintegrarea țării din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lângă șeful statului, a vorbit despre noua sa funcție, când v-a face şi pasul următor în procesul de apropiere de echipa Preşedintelui, dacă este necesară o consolidare a forţelor de stânga, pe cine va avantaja sistemul electoral mixt, pronosticuri, dar și despre alte aspecte importante etc.

T.: Dle Stepaniuc, am citit că aţi fost numit într-o funcţie importantă pe lângă Preşedintele ţării. Aţi putea da careva detalii ce ţin de respectiva activitate?

V.S.: Desigur, crearea de către Președinte a acestui Consiliu al Societății Civile, am considerat că este un pas necesar pentru societatea noastră, îndeosebi în condițiile social-politice contemporane. Personal, sunt adeptul dialogului social. După 1991, în RM, din păcate, societatea este divizată în prea multe tabere politice și geopolitice. Acest lucru a fost demonstrat și de ultimele evenimente politice, inclusiv de alegerile prezidențiale. În aceste condiții, este necesar ca între diferite segmente ale societății să aibă loc un dialog care să vizeze importante probleme ale societății. În cadrul unor ședințe care au avut loc în perioada formării acestui Consiliu al Societății Civile am elaborat și un regulament. Este un regulament interesant care permite ca acest Consiliu să fie o platformă pentru dezbateri și căutare a unor soluții durabile, eficiente, consensuale asupra problemelor majore din societate.

Am salutat această inițiativă a Președintelui și consider că este un pas necesar. Orice comisie din cadrul acestui Consiliu, are dreptul să abordeze fără nici un fel de impedimente problemele din domeniu pe care le consideră necesare, să vină cu propuneri și soluții. Eu sper că această muncă a Consiliului va fi una absolut pragmatică, propunerile vor fi concrete, axate pe realități, iar căile de soluționare vor fi găsite în baza modelelor bune din  statele cu economie durabilă și democrație avansata.

Cândva și președinții Lucinschi și Voronin au încercat să promoveze dialogul social,  dar, din păcate, aceasta s-a făcut episodic, iar structurile nu au fost instituționalizate. Acum, Președintele Dodon a mers mai departe și a instituționalizat o asemenea platforma de colaborare cu societatea civilă prin  decret prezidențial.

T.: Pe cât de necesar era Consiliului consultativ de pe lângă şeful statului şi ce rol credeţi că va juca acesta în viitor?

V.S.: Rolul este unul consultativ. Eu sper că între Consiliu și Președinție va fi o colaborare. Eu sper că marea majoritate a propunerilor Președintele le va accepta și va încerca să le implementeze, chiar dacă împuternicirile și atribuțiile sunt foarte limitate. Este importantă personalitatea Președintelui, în ce măsură Dlui va putea, împreună cu echipa sa, să găsească căile pentru implementarea unei sau altei propuneri. Eu aș vrea să resping unele critici ce au răsunat în mass-media precum că se încearcă a crea un Consiliu al societății civile a socialiștilor – nu este adevărat şi dvs. o să vă convingeți că absoluta majoritate din membrii Consiliului sunt oameni de vază din țară, cu diferite viziuni ideologice, social-politice, dar cu experiență bogată în viața publică, administrativă, cultură, știință, învățământ. Eu sper că acest Consiliu va juca un rol constructiv, foarte necesar în condițiile de profunda criza social-economica a țării.

T.: Când veţi face şi pasul următor în procesul de apropiere de echipa Preşedintelui? Am în vedere fuziunea formaţiunii pe care o conduceţi cu PSRM?

V.S.: Personal, sunt într-un fel sau altul mai aproape de socialiști după 2014, și alegerile prezidențiale din 2016. Partidul Popular Socialist a declarat susținere principalelor priorități ale programului Președintelui Igor Dodon. Noi nu am discutat niciodată în acești ani la concret problema fuziunii partidelor. Desigur  programele noastre sunt în mare parte identice, deși avem și anumite deosebiri. Anumite discuții  în partid am avut la acest subiect, dar decizia nu s-a adoptat și desigur timpul și situația politică o să ne demonstreze în anii următori dacă este sau nu necesară această fuziune.

T.: În genere, este necesară o consolidare a forţelor de stânga? Dacă da, atunci în baza căror principii?

V.S: Eu am pledat mai mulți ani pentru consolidarea forțelor de stânga și centru-stânga. Este foarte important ca acest lucru să se întâmple, însă, din păcate, nu se reușește din mai multe cauze. De fiecare dată le-am spus colegilor mei că trebuie să lăsăm ambițiile noastre personale și să încercăm, fiind patrioții acestei țări, să vedem cele mai importante probleme ale societății, dar și să găsim soluții împreună, să constituim echipe solide, profesioniste pentru a scoate țara din criza. Orice criză în țara semnifică în primul rând criza clasei politice, lipsa de inteligență și ambiții personale exagerate. De aceea, pledez pentru ca să aibă loc în următoarele luni o întrunire serioasă a partidelor de centru-stânga, în frunte fiind socialiști, fiindcă în prezent au cea mai mare pondere, și trebuie să avem capacitatea să discutăm cu toții, atât cei mici, cât și cei mari etc. Fiecare partid trebuie să-și vadă real ponderea în societate, potențialul resurselor financiare și intelectuale, dar și să accepte că avem nevoie de o platformă comună anti-oligarhică. Împreună, partidele de stânga vor avea capacitatea să învingă la următoarele alegeri parlamentare, dar pentru aceasta e nevoie de a găsi un anumit consens, propuneri de programe, dar și să fie găsite mecanisme eficiente pentru a prelua puterea și a avea o guvernare profesionistă și dinamică.

T.: Pe cine, în opinia Dvs., va avantaja sistemul electoral mixt ce va fi pus în aplicare deja la următoarele alegeri parlamentare?

V.S.: În genere, sistemul mixt în condițiile unui stat democratic nu este cel mai rezonabil. Succesele mari în reformarea unor state contemporane au fost realizate ca regula de echipe partinice, de lideri puternici și carismatici, capabili să mobilizeze societatea la muncă, realizări frumoase și progres. În condițiile actuale ale RM sistemul mixt e necesar pentru a fi un catalizator a reorganizării  forțelor politice, or sistemul multipartidist este în criza profunda: 1 – partidele politice în anii independenței nu și-au demonstrat eficiența manageriala; doi – indiscutabil că partidele politice la noi în mare parte nu sunt doctrinare, ci oportuniste; 3 – trebuie să recunoaștem că exodul masiv de deputați în Parlamentul actual a discreditat masiv deputatul „partinic” și „multipartinic” în fața societății; 4 – segmentarea partinico-politică exagerată nu permite consolidarea unor echipe profesioniste și aceasta favorizează capturarea statului de către structurile extra-politice. Asta ar trebui să-i aducă pe politicieni, pe liderii partidelor politice la înțelegerea unui fapt și anume că avem nevoie de o mare reorganizare, iar sistemul mixt în cazul de față este ca o pastilă, un medicament, un leac amar. Da, este dureros, dar acest medicament este foarte necesar în primul rând politicienilor, care trebuie sa realizeze în sfârșit o consolidare a forțelor politice pe segmente doctrinare și să asigure durabilitate democratică a sistemului politic moldovenesc.

Eu nu aș fi astăzi în drept să dau aprecieri cui îi este mai convenabil. Însă cert e că este convenabil în general clasei politice, fiindcă în așa fel îi permite să se reorganizeze. Se observă cu ochiul liber că astăzi în RM se conturează practic trei forțe politice care ar putea să pretindă la putere în următoarea perioadă și eu cred că sistemul mixt va ajuta la consolidarea acestor trei grupuri. Această reorganizare este una necesară și ar fi una benefică pentru societate, dacă noi am vedea în următorii ani un partid puternic pe stânga, unul pe centru și altul pe dreapta. O asemenea reorganizare ar fi una rezonabilă, or atunci 3-4 formațiuni politice ar da tonul politicii și pentru societate ar fi mai clar.

Eu această idee a Președintelui privind sistemul mixt am susținut-o, repet, pentru ca am văzut nu doar riscuri, dar și drepturi electorale pentru diaspora, pentru populația regiunii transnistrene, da și posibilitatea fortificării forțelor partiinico- politice din societate. Majoritatea țărilor au sistemul acesta de trei partide care s-au perindat la putere, ele alternează – când stânga, când dreapta. Sistemul multipartidist desigur trebuie să rămână, dar politicienii noștri trebuie să aibă capacitatea ca, în momentele de criză, de cotitură să colaboreze, să creeze coaliții și să lucreze în direcțiile respective. De aceea, consider că sistemul electoral mixt e ca un medicament, o soluție, într-un fel dureroasă pentru unii, dar necesară societății noastre în prezent.

T.: Sunteţi unul dintre politicienii cu cea mai bogată experienţă de activitate în Legislativ. V-ar tenta să candidaţi pentru un nou mandat la următoarele alegeri parlamentare?

V.S.: Desigur, aș fi tentat să particip în aceste alegeri. Am văzut foarte multe greșeli și erori făcute de deputați actuali și consider că o bună parte din foștii deputați ar trebuie să revină pe arena politică, să revină și Parlament, având experiența pozitivă, conștientizarea unor greșeli, mai multa înțelepciune și cunoștințe. Dacă mă întrebați dacă e posibil de revenit fără o susținere masivă a partidelor politice, vă spun că, desigur, e greu. Eu am câteva propuneri în acest sens, nu le pot expune deoarece este vorba de tehnologii electorale, dar până la urmă politicieni cu experiență trebuie introduși în lista partidelor sau în calitate de candidați care ar putea să vină pe circumscripții uninominale. Desigur, vor trebui susținuți financiar, informațional de partidele considerate puternice.

T.: Ce părere aveţi despre actuala politică externă a RM? Credeţi că aceasta se va schimba în viitorul apropiat? Dacă da, atunci în ce direcţie?

V.S.: Eu trebuie să recunosc că avem o situație foarte complicată, având în vedere și situația geopolitică care este una ce se tensionează în ultimul timp, mă refer la confruntările între Occident și Rusia, SUA și Rusia. Confruntarea respectivă este una riscantă, dură, or acesta se desfășoară nu doar la nivel de discursuri și propaganda, dar și de sancțiuni, și amenințări militare. Vedeți, trebuie să recunoaștem că statale respective, Marile Puteri au declanșat în ultimii ani o cursă a înarmărilor și Doamne ferește, ei să se pregătească de război! Ce trebuie să facă statele mici în cazul dat? Statele mici desigur trebuie să-și păstreze o anumită neutralitate, să găsească argumente și curaj pentru a declara  proteste împotriva pregătirilor de război. Din păcate,  în condițiile actuale, majoritatea parlamentară, guvernarea caută să acționeze mai mult sub influența occidentală și antrenează țara în jocuri riscante de politica externă, participând la campanii geopolitice,  informaționale, militariste și această numaidecât va complica situația țării în relațiile regionale. Eu sper că politica externă a RM, după 2018, va fi mai echilibrată, adică vom avea o politică externă multivectorială. În condițiile noastre este important să ne păstrăm statutul de neutralitate, fixat în Constituție, neutralitatea geopolitică, să nu aderăm la blocuri militare, să nu facem jocuri care favorizează pe unii sau pe alții. Neutralitatea, promovarea păcii și colaborării echitabile ne oferă mai multe șanse de dezvoltare, decât politicile militariste. Trebuie să acceptam, că nu poate Moldova avea o politică externă pro-occidentală sau doar pro-Rusia, dar trebuie să fie o politica multivectorială pro-Moldova. Nu există alte soluții pentru RM, dacă, desigur, RM își dorește să fie stat independent și să rămână pe harta lumii. RM trebuie să aibă capacitatea să colaboreze și să conlucreze cu vecinii și cu cei apropiați și cu cei îndepărtați.

T.: Cum, în genere, credeţi că va evolua situaţia politică pe termen scurt, mediu şi lung?

V.S.: Eu cred că noi vom fi în următoarele luni martori la o confruntare între Președinte și Parlament. Majoritatea parlamentară are interes pentru aceasta confruntare, deoarece în felul acesta ei caută să demonstreze partenerilor occidentali că ei sunt cei mai eficienți și cei mai aprigi luptători cu stânga , președintele Dodon și cu forțele politice pro-Rusia din Moldova. În felul acesta guvernanții noștri își fac jocul, care este destul de primitiv, riscant și destructiv pentru viața politică și social-economică din Moldova. Din păcate, în Occident și în SUA acest comportament al majorități parlamentare va fi salutat într-un fel sau altul.

Consider că PDM este un partid puternic, și datorită circumstanțelor geopolitice trebuie luat în calcul de toți politicienii, nu numai de Președinte, dar și de partidele de centru și centru-dreapta.

În acest sens, este important să prognozam, cum și când această confruntare se va consuma: în cadrul unei crize politice, în perioada pregătirilor către alegeri ordinare ori  prin  provocarea intenționată a unor alegeri parlamentare anticipate, pentru care încă multe forțe politice de frunte nu sunt pregătite.

Este important și comportamentul pe care-l vor avea partidele de centru-dreapta în condițiile de criză maximă. Azi trebuie să spunem concret, sunt trei grupări politice: socialiștii cu șeful statului, PDM cu aliații declarați și nedeclarați, dar și tabăra PAS, Partidul Nostru și Platforma DA.

Astăzi, partidele de centru-dreapta luptă aprig cu PDM, cu socialiștii și Președintele Dodon, astfel încearcă să creeze impresia că anume aceştia sunt cei mai mari dușmani ai țării și poporului. În viziunea mea, aceasta tactica este  greșita, fiindcă, într-un fel sau altul, înțelegem că în următorul Parlament fracțiunea de centru-dreapta va avea nevoie de aliat, va fi necesar un consens în mai multe probleme și atunci el va fi greu de găsit. Rezultatele sunt astăzi pe față: socialiștii e foarte probabil că vor avea în viitorul Parlament majoritate, dar, dacă nu vor avea majoritate, atunci acestor partide de centru-dreapta le va trebui majoritate parlamentară. Cu cine vor forma-o?! Având în vedere lupta geopolitică, și încrâncenarea, care intenționat se întețește și se promovează de anumiți „scenariști” între cele 2 flancuri ale opoziției, eu cred că până la urmă partidele de centru-dreapta vor fi impuse de partenerii occidentali să colaboreze cu PDM pentru a constitui în Parlament o majoritate. Sper, să nu am dreptate…

Este o situație complicată, poate cea mai complicată de după 1993-1994 și ea cere de la politicieni să fie responsabili, să vină cu soluții rezonabile, care trebuie să ne ţină în câmpul constituțional, departe de dezordinile în masă, violente  sau, Doamne ferește, de război civil. Încrâncenare în societate este foarte și foarte multă, mai mulți cetățeni și-au pierdut orice speranță, consideră că țara nu are o perspectivă, dar cred că noi trebuie să avem inteligență, înțelepciune, responsabilitate pentru a realiza dialogul și a forma o viitoare guvernare, capabila să schimbe în Moldova lucrurile spre bine, și a evita transformarea țării noastre într-o marioneta geopolitica, aservita intereselor străine.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce sancţiuni va aplica UE Moldovei după adoptarea sistemului electoral mixt?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online