[ X ]
Editorial9 August 2017 07:00

Cine şi cu ce scop a furat papucul Preşedintelui Igor Dodon

În renumitul roman al lui Arthur Conan Doyle „Câinele din Baskerville”, chiar în debut, este descrisă o scenă prostească, la prima vedere, dar care ulterior se dovedeşte a fi o acţiune bine gândită şi cu mult sens. Moştenitorul familiei Baskerville, Henry, care revine în Anglia pentru a intra în proprietatea moşiei şi conacului ce-i reveniseră după moartea unchiului său, Charles, se cazează iniţial la un hotel, unde, în mod inexplicabil, mai întâi îi dispare un papuc dintr-o pereche nou-nouţă, iar ulterior alt papuc – dintr-o pereche mai veche. Abia pe finalul romanului, cititorul află că cel ce-i dorea moartea lui Henry pentru a pune mâna pe moştenirea lui, a apelat la o veche legendă a familiei Baskerville, în care era invocat un blestem sub forma unui câine ce apărea pe neaşteptate în faţa membrilor familiei, după care aceştia mureau. Pornind de la această poveste, criminalul a cumpărat un câine mare şi fioros, iar pentru a-l pune pe urmele lui Henry avea nevoie de un papuc al acestuia, ca animalul să-i simtă mirosul. Neiniţiat, slujitorul de la hotel a furat mai întâi un papuc nou, dar care nu-i putea fi de folos câinelui, pentru că nu avea încă mirosul stăpânului, iar pe urmă şi-a reparat greşeala, furând un papuc vechi.

Toate aceste detalii din romanul lui Arthur Conan Doyle mi-au revenit în memorie urmărind polemica care se desfăşoară în ultimele zile în jurul viitorului politic al Preşedintelui Igor Dodon. Iar versiuni în acest sens sunt o mulţime: unii (inclusiv un coleg de-al meu) anticipează un război politic pe bune între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, dat fiind faptul că în spatele celor doi mari actori politici sunt doi mari actori geopolitici internaţionali (SUA şi Rusia), care-i vor împinge la acest pas; alţii cred că toate greşelile făcute de Preşedinte în ultimul timp (intenţia de a decora pacificatorii din Transnistria, vizita în Iran, în cadrul căreia însemnele de stat ale RM „au suferit modificări”, ocuparea unei poziţii pro-Rusia în conflictul dintre guvernarea de la Chişinău şi cea de la Moscova etc.) sunt deja motive pentru un impeachment lui Igor Dodon în calitate de șef de stat; a treia categorie cred că lui Igor Dodon i se rezervă un rol foarte important în scenariile pe care Rusia le are în vedere pentru viitorul apropiat şi care vizează direct Ucraina şi Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) şi aceasta nu poate fi trecut cu vederea de guvernarea de la Chişinău şi de partenerii săi occidentali; a patra categorie cred că Igor Dodon şi socialiştii vor începe în scurt timp să fie distruşi de guvernare după acelaşi model în baza căruia a fost distrus PLDM sau PL, pentru că ar prezenta un pericol prea mare pentru guvernare din perspectiva următoarelor alegeri parlamentare; a cincea categorie, în lumina ultimelor evenimente politice, inclusiv a celor menţionate mai sus, s-au grăbit „să-i cânte prohodul” şi „să-i mănânce coliva” lui Igor Dodon, prevestind „începutul sfârşitului” pentru el în politica moldovenească etc.

Cel mai interesant este că, în fiecare din aceste afirmaţii, este un grăunte de adevăr şi, cel puţin din punct de vedere teoretic, nici una nu poate fi exclusă. Incontestabil este că, chiar dacă (după cum spun unii) Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc s-ar afla într-un parteneriat politic neoficial, într-o relaţie oarecare de amiciţie, Preşedintele reprezintă un mare pericol pentru actuala guvernare. El poate ocupa o poziţie anume şi juca un rol important în confruntarea dintre guvernarea de la Chişinău şi cea de la Moscova; el poate ocupa o poziţie anume şi juca un rol important în procesele ce vizează problema transnistreană; el poate ocupa o poziţie anume şi juca un rol important în scenariile pe care marile puteri ale lumii le au în vedere în raport cu regiunea în care se află Ucraina şi Republica Moldova; el poate ocupa o poziţie anume şi juca un rol important în procesul electoral de la anul sau, şi mai important, în procesele postelectorale de după următoarele alegeri parlamentare etc. Logica lucrurilor spune că, indiferent de relaţia pe care cei doi o au la moment, Vlad Plahotniuc nu are cum să privească cu ochi buni poziţia şi perspectivele lui Igor Dodon.

De ce dar nu-i declară război şi nu încearcă să-l distrugă? Răspunsul la această întrebare a fost dat indirect de Marian Lupu, liderul fracţiunii parlamentare a PDM, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, fiind întrebat dacă se adună suficiente probe ca să se impună un impeachment lui Igor Dodon în calitate de șef de stat. „Eu nu mă joc în jocul acesta, cel puțin, pentru moment. Logica îmi spune un lucru: că într-o asemenea etapă când Dodon mai are un rating, când foarte bine joacă cartea că, măi băieți, eu aș vrea să fac ceva, dar nu pot, uite, că aceștia mă împiedică, când o bună parte din societatea noastră consumă acest mesaj, un eventual exercițiu de impeachment nu ar face decât să joace pentru el, pe loc gol să-i ridici mingea la plasă, eu cred că ar fi o prostie. E o chestie absolut neinspirată”, a declarat el.

Deci, situaţia e clară: la moment, încă nu sunt întrunite condiţiile necesare pentru o astfel de luptă. Dar aceasta nu înseamnă că oponenţii lui Igor Dodon nu lucrează pentru ca aceste condiţii să fie întrunite mai repede. De aceea, impresia mea este că lui Igor Dodon, ca lui Sir Henry, i s-a furat deja un papuc, iar un câine anume (cred că vă daţi seama pe cine-l am în vedere aici) l-a adulmecat şi a pornit pe urma Preşedintelui. Şi, apropo, cred că şi „legenda” e gata şi ea nu va fi de o „calitate” mai proastă decât cea din renumitul roman al lui Arthur Conan Doyle, pentru că ştim ce legende şi cum pot să le scrie cei de la guvernare.

Că la un moment dat lucrurile vor lua o anumită întorsătură, e cât se poate de clar. Întrebarea este însă care va fi deznodământul? Spre exemplu, în romanul lui Conan Doyle personajul principal reuşeşte să scape de colţii fiorosului câine, alegându-se doar cu o sperietură zdravănă. Va reuşi şi Igor Dodon acest lucru?

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online