[ X ]
Editorial7 August 2017 07:00

Republica Moldova – în pragul unui nou război politic

Republica Moldova este în pragul unui nou război politic, care poate izbucni în orice moment, iar decizia de rigoare s-ar putea să fie luată în exterior. Ştiu că unii ar putea trata cu scepticism această afirmaţie, dar în acest război adversari vor fi actuala guvernare în frunte cu Vlad Plahotniuc, pe de o parte, şi socialiştii, împreună cu Preşedintele Igor Dodon, pe de altă parte.

Până acum, mulţi i-au acuzat pe democraţi şi pe socialişti (pe Vlad Plahotniuc şi pe Igor Dodon) că ar mima lupta politică în scopul polarizării artificiale a societăţii şi obţinerii dividendelor politice aferente respectivei divizări. Posibil să fi fost anume aşa. Şi Igor Dodon, şi Vlad Plahotniuc sunt politicieni cu experienţă şi de ce ar fi dat cu piciorul unei şanse atât de bune de a-şi face capital politic relativ uşor. Mulţi nu cred că cei doi granzi politici pot lupta între ei pe bune, adică cu adevărat, iar opinia că Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon sunt de fapt co-echiperi politici, dar nu adversari răsună destul de frecvent. Iarăşi, e o opinie care are dreptul la viaţă. Dar, urmărind ultimele evenimente politice, vrei nu vrei te prinzi la gândul că în scurt timp Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc vor fi puşi în situaţia fie să declanşeze un război politic real, fie să devină (oficial) parteneri politici.

Situaţia e de aşa natură că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc ar putea fi „împinşi din spate” să pornească un război real unul împotriva altuia. Vlad Plahotniuc – de americani, iar Igor Dodon – de ruşi. Relaţiile ruso-americane s-au deteriorat vizibil în ultima vreme şi au ajuns chiar în fază de ostilitate avansată după decizia SUA de a introduce noi sancţiuni în raport cu Rusia şi după decizia Rusiei de a reduce semnificativ prezenţa diplomatică americană pe teritoriul său. Cele două ţări intră în fază de conflict deschis şi caută acum zone în care acest conflict s-ar manifesta într-o nouă dimensiune. Şi se pare că această zonă va deveni Ucraina şi vecinătatea imediată a respectivei ţări, inclusiv Republica Moldova. SUA îşi doresc să-şi întărească poziţiile în această regiune şi acest lucru este evident. Iar suportul acordat de NATO Ucrainei în ultimul timp, precum şi decizia Ucrainei de a adera la NATO până în 2020 sunt cele mai bune dovezi în acest sens. Dacă Ucraina va adera la NATO, Moldova va deveni un punct strategic pentru această organizaţie internaţională, deoarece va fi un petec de pământ între două ţări membre ale NATO. Astfel că, dacă NATO va controla şi Moldova, îşi va asigura spatele, iar dacă Rusia va controla Moldova, atunci va avea o poziţie extrem de bună pentru a pune permanent presiune pe NATO.

Probabil, pregătirile către lupta pentru Moldova au început deja. Cel puţin, despre asta vorbesc mai multe indicii. Nu este exclus că toate acţiunile întreprinse de guvernarea de la Chişinău pe dimensiunea transnistreană, dar şi în raport cu Rusia să fie fost inspirate anume de peste ocean. Opiniei publice nu scapă vizitele întreprinse de unii factori de decizie de la Chişinău în SUA în ultimul timp. Deci, cel puţin din punct de vedere teoretic, putem admite acest scenariu. Şi activizarea evidentă a lui Igor Dodon, reacţiile acide ale Preşedintelui în raport cu actuala guvernare tot nu pot fi trecute cu vederea. Posibil ele să fie o urmare a contactelor frecvente pe care şeful statului le are cu decidenţii de la Moscova.

Miza e mare, iar spiritele se încing pe zi ce trece. De aceea, teza că Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc ar putea porni un război pe bune unul împotriva altuia nu trebuie tratată cu superficialitate. Pentru că una e când deciziile le iau cei doi (şi îşi pot permite să fie duşmani doar de ochii lumii) şi cu totul alta e când în spate stau două mari puteri ale lumii, care pun presiune pe actorii politici de la Chişinău, determinându-i să recurgă la anumite acţiuni.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online