[ X ]
Important6 August 2017 13:00

Omul Săptămânii - Andrian Candu, Președintele Parlamentului

În această săptămână, s-a încheiat oficial sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului. Cu această ocazie, Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, bilanțul sesiunii.

„A fost o sesiune intensă. Cu votul Parlamentului s-au decis chestiunile ce au ţinut capul de afiș al reformelor, fie cea a administrației publice centrale, fie cea care a vizat schimbarea sistemului electoral. Parlamentul a continuat adoptarea normelor pentru implementarea Acordului de Asociere. Am adoptat legea în domeniul financiar-bancar. Am lărgit atribuțiile Băncii Naționale. Am început dezbaterile pe marginea unei noi legislații bancare prin adoptarea pachetului bancar „Basel 3”, împreună cu Banca Națională a Moldovei, a României și Banca Centrală a Olandei. Am aprobat noua lege a energiei, unde se prevăd mai multe reglementări, a pieței energetice și pentru ANRE. Am adoptat reforma regulatorie și de îmbunătățire a mediului de afaceri. Au fost identificate peste 400 de acte permisive și numărul acesta a scăzut la 150. De asemenea, am identificat 60 instituții de control și am ajuns la 13+5 independente. Am simplificat procedura de ședere pentru cetățenii străini, anume cei implicați în mediul IT”, a spus Speakerul.

De asemenea, el a menţionat că a fost aprobată noua lege împotriva terorismului. „Am aprobat ultimele acte normative pentru actele de integritate, pachetele de luptă cu corupția și a fost creată Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale. Menționez adoptarea legii cu privire la tichetele de masă. Am introdus acest sistem care are rezultate bune în mai multe țări. Acesta este un instrument de luptă cu salariile în plic. Am adoptat obligativitatea radiodifuzorilor de a oferi 8 ore de produs autohton. Am dat impuls pentru modernizarea administrației publice centrale. Sperăm că reducerea ministerelor să se reflecte în scurt timp în eficiența APC”, a spus Andrian Candu.

Potrivit lui, „un proiect adoptat cu majoritate importantă și o reformă inevitabilă care va apropia cetățenii de Parlament este modificarea sistemului electoral”. „În ciuda polemicilor, consider că trebuie apreciat întreg procesul – inițierea, dezbaterile, lucrul cu comisiile internaționale și experții internaționali, amendamentele, acceptarea recomandărilor și votul în sine”, a precizat Speakerul.

El a menţionat că „Foaia de parcurs rămâne un instrument care și-a demonstrat eficiența”. „De asemenea, am analizat eforturile pentru implementarea măsurilor care vizează angajamentele noastre între autorități și UE. Diplomația parlamentară a continuat și în această sesiune prin vizitele delegațiilor internaționale. Am reușit deschiderea perspectivei de aderare a țării, împreună cu Ucraina și Georgia, la UE. Am realizat dezbateri pe mai multe proiecte de legi. Am desfășurat activitatea mai pozitiv și disciplinat. Nu am avut altercații fizice, conflicte verbale. Am reușit să aprobăm modificarea Constituției. Am aprobat 125 de legi și 47 hotărâri”, a spus Andrian Candu.

TRIBUNA precizează: Andrian Candu s-a născut la 27 noiembrie 1975. În perioada 1994 – 1998 a făcut studii la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, (România), facultatea de drept. Între 2007 și 2008 a studiat la Universitatea de Economie şi Administrare a Afacerilor din Viena, Institutul de Drept Fiscal Internaţional şi Austriac, Programul Postuniversitar în Drept Fiscal Internaţional, Viena (Austria). De-a lungul carierei sale a ocupat astfel de funcții ca: 1994 – 1998 – jurist, „Aric” SRL, România; 1998 – 2002 – consultant principal, Comisia pentru politică externă, Parlamentul Republicii Moldova; 2001 – 2002 – jurist, întreprinderea mixtă moldo-engleză „Compudava” SRL; 2002 – 2003 – director executiv, întreprinderea mixtă moldo-italiană „Isimbardi International” SRL; 2000 – 2004 – lector, Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova; 2002 – 2010 – senior manager, Pricewaterhouse Coopers Moldova; 2010 – Director General, Prime Management SRL; 201o – 2013 – deputat în Parlamentul Republicii Moldova; 2013 – 2014 – vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 3 iulie 2014 a fost numit  în funcţia de viceprim-ministru, ministru al Economiei. De asemenea, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 a obținut un nou mandat de deputat. Pe data de 23 ianuarie 2015 a fost ales Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Andrian Candu este căsătorit și are trei copii.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online