[ X ]
Important5 August 2017 09:00

(INTERVIU) Elena Bacalu: Nu am venit în politică pentru funcții, ci pentru ceea ce pot să fac efectiv pentru oameni

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputata Elena Bacalu, Președinta Organizației raionale Cahul a Partidului Democrat din Moldova (PDM), a vorbit despre sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului, dacă va candida la un mandat de deputat în cadrul unei circumscripţii uninominale, cum a ajuns în partid, dar și despre priorităţile PDM în viitoarea sesiune.

T.: Dna Bacalu, din 2015 sunteți deputat cu acte în regulă, funcție care nu ați mai deținut-o. Cum ați califica această calitate?

E.B.: Ca pe o mare responsabilitate. Și asta din cel puțin două motive. În primul rând, pentru că Parlamentul este o instituție fundamentală pentru țara noastră. Este important, deci, să te ridici la nivelul cerințelor acestei instituții, să demonstrezi că ești pregătit, profesional și moral, pentru a fi parte la deciziile care se iau pentru țară. În al doilea rând, pentru că funcția de deputat presupune reprezentarea cât mai bună a cetățenilor, a celor care te-au votat, dar și a celor care nu te-au votat. Așadar, dincolo de imaginea creată, potrivit căreia deputații „ard gazul” cum s-ar zice în Parlament, pentru mine activitatea parlamentară este ceva foarte important.

T.: Recent, s-a încheiat sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului. Cum vi s-a părut aceasta? Dacă e să punem pe un cântar reuşitele şi nereuşitele actualei guvernări, ce ar prevala?

E.B.: În mod evident, reușitele. Și acest lucru nu este o exagerare sau o dorință de a ne lăuda într-un mod forțat. Pur și simplu, actuala majoritate parlamentară a demonstrat că este eficientă și că mișcă lucrurile asumate prin programul de guvernare, dar și prin Acordul de Asociere.

Și aici mă refer nu doar la numărul proiectelor legislative pe care ni le-am asumat, care și el nu este unul de neglijat. După cum vă amintiți, la începutul sesiunii parlamentare, noi ne-am angajat să implementăm peste 100 de decizii și reforme, care sunt parte a angajamentelor din Acordul de Asociere cu UE și pe care vrem să le realizăm până la finalul anului.

Dar mai important decât numărul este calitatea și anvergura măsurilor adoptate. Vă dau doar un exemplu – adoptarea noii structuri a Guvernului, care va duce nu doar la reducerea numărului de ministere, dar și la regândirea modului în care funcționează administrația publică. În acest sens, se va pune accent pe profesionalizarea instituțiilor publice și pe depolitizarea lor.

În afară de reforma Guvernului, au fost și alte măsuri importante pe care am reușit să le adoptăm în actuala sesiune. Mă refer și la legislația care va întări sistemul nostru bancar, dar și la reforma audiovizualului. Într-un cuvânt, a fost o sesiune densă, cu multe proiecte de legi adoptate în lectură finală. Și, foarte important, cu foarte multe reforme cu care s-a avansat și care urmează să fie adoptate în partea a doua a anului.

T.: În actuala sesiune, dvs. personal, ce aţi reuşit să faceţi din cele planificate şi ce nu aţi reuşit?

E.B.: Am reușit să am o activitate, zic eu, susținută în calitate de vicepreședinte al Comisiei de administrație publică. Este o Comisie care a desfășurat un volum mare de lucru, având în vedere proiectele de legi adoptate în această sesiune, cu impact asupra activității administrației publice.

Tot în această sesiune am fost și coautorul a 4 proiecte legislative. Unul din aceste proiecte vizează limitarea propagandei străine și asigurarea securității informaționale a statului nostru. Acest proiect de lege mi se pare extrem de important și de actual în contextul ultimelor evoluții în relațiile noastre cu Federația Rusă, care au marcat un val de informații false venite prin intermediul emisiunilor informative ale acestei țări.

Tot în această sesiune, am avut un dialog deschis cu locuitorii din raionul Cahul, în fața cărora mi-am prezentat raportul de activitate. Acest gen de dialog cu cetățenii cred că este unul foarte important și eu sper foarte mult că noul sistem de vot pe care am reușit să-l trecem prin Parlament va contribui la apropierea deputaților de oameni, de nevoile lor.

Sigur, mereu este loc de mai mult și de mai bine. Dar, în linii mari, cred că am reușit să avem, eu și fracțiunea din care fac parte, o sesiune bună, în care am asigurat stabilitate și am demonstrat cu toții eficiență.

T.: A fost modificat sistemul electoral, promovat și susținut și de partidul din care faceți parte. Dvs., personal, veţi candida la un mandat de deputat în cadrul unei circumscripţii uninominale?

E.B.: Eu nu am o problemă să candidez într-o circumscripție uninominală. Dimpotrivă, sunt de părerea că votul direct al cetățenilor este cel care poate responsabiliza mai mult deputații și poate aduce acea schimbare a politicii pe care ne-o dorim cu toții. Acesta a fost și motivul pentru care am susținut introducerea votului uninominal, inclusiv prin proiectul de lege votat în Parlament. Ca atare, dacă partidul din care fac parte va considera necesară și utilă candidatura mea într-o circumscripție uninominală, o voi face cu cea mai mare determinare și implicare.

T.: Dacă vi s-ar propune o funcție de conducere într-o instituție, ministru sau șef de agenție, ați renunța la mandatul de deputat?

E.B.: Eu nu sunt gata să vă dau un astfel de răspuns pentru că nu am primit o astfel de propunere. Iar să speculez acum ce voi face într-o situație ipotetică mi se pare un exercițiu gratuit. Vom trăi și vom vedea. Ce vă pot spune este că avem echipe bine sudate atât la Guvern, cât și la Parlament, care își fac treaba bine acolo unde activează. Fără să exagerez cu ceva, cred că avem una dintre cele mai eficiente, dacă nu cumva chiar cea mai eficientă guvernare de la independență încoace.

T.: Povestiți-ne cum ați ajuns în PDM? De ce anume acest partid?

E.B.: Am aderat la PDM în anul 2010, iar motivul pentru care am luat această decizie a fost unul foarte simplu: anume acest partid arăta atunci și demonstrează și acum că este capabil să rezolve problemele localităților și a țării, iar acest lucru se datorează echipei de oameni profesioniști pe care îi are atât la centru, cât și în plan local. PDM este un partid al acțiunii, iar eu ca om apreciez mai mult faptele și mai puțin vorbele.

T.: Cum aţi dori să evolueze cariera Dvs. politică în continuare?

E.B.: Nu am venit în politică pentru funcții, ci pentru ceea ce pot să fac efectiv pentru oameni. Mi-aș dori să pot să pot să ajut cât mai mulți concetățeni și să contribui la dezvoltarea societății și a țării. Asta am făcut toată viața mea, asta mi-aș dori să fac în continuare. Am luat-o de jos și nu mi-a fost frică de muncă. Îmi place să cred că anume această determinare a fost cea care m-a adus în funcția în care sunt acum și tot ea îmi va permite să merg mai departe în susținerea diverselor proiecte pentru oameni. Și, slavă Domnului, avem multe de făcut în țara asta.

T.: În genere, care ar trebui să fie, în opinia Dvs., priorităţile PDM în viitoarea sesiune?

E.B.: În mod evident, cele asumate prin programul de guvernare și prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Dar prioritare vor fi cele asumate de Parlament și Guvern prin așa-zisa Foaie de parcurs 2. Această Foaie cuprinde măsuri de reformă în mai multe domenii-cheie, cum ar fi: administrație publică, justiție și combaterea corupției, sector bancar, agricultură, educație etc. Ele vor fi urmărite cu aceiași determinare ca și cele cuprinse în prima Foaie de parcurs, a căror rezultate au fost salutate de partenerii noștri externi.

În general, ambiția noastră ca partid și ca echipă este să asigurăm ireversibilitatea procesului de integrare europeană. Și asta dintr-un motiv foarte simplu – Uniunea Europeană este, cu toate problemele pe care unii le îngroașă în mod fals, acel spațiu care asigură standarde ridicate de democrație și de bunăstare. Ne dorim, deci, și ca Moldova să facă parte din acest spațiu, în care conviețuiesc pașnic națiunile Europei și care se bucură de un nivel de viață ridicat.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online