[ X ]
Important23 Iulie 2017 09:00

TOP-10 cărţi recomandate deputaţilor din Moldova în această vacanţă

În câteva zile, deputaţii din Moldova vor pleca în vacanţă. Cu această ocazie, TRIBUNA a decis să publice un clasament convenţional al cărţilor pe care membrii echipei noastre le recomandă deputaţilor. Nu sunt cărţi de genul celor recomandate de obicei politicienilor, ci lecturi care le-ar îmbogăţi cultura generală, i-ar face să cugete asupra anumitor lucruri şi poate i-ar face să privească puţin altfel lumea din jur.

1). „Toamna patriarhului”

Un roman mai bun despre mizeria (morală, nu materială) în care trăiesc şi cum o sfârşesc cei ce vor să concentreze toată puterea în mâinile lor, nu veţi găsi. E recomandat în special deputaţilor din coaliţia de guvernare, dar şi aventurierilor politici care visează cu ochii deschişi cum pun mâna pe putere şi ce vor face cu ea. Este unul dintre cele mai bune romane ale lui Gabriel Garcia Marquez.

2). „Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Citind acest roman al lui Ken Kesey, unii deputaţi din Parlamentul RM, cu siguranţă, se vor regăsi sau vor face unele paralele între ei, colegii lor şi eroii cărţii respective. Or, chiar şi la o lectură sumară, se aruncă în ochi asemănările izbitoare dintre actualul Parlament şi spitalul de boli mintale în care are loc acţiunea acestui roman.

3). „Toţi oamenii regelui”

Romanul lui Robert Penn Warren „Toti oamenii regelui” este despre un idealist convins, ajuns la putere în statul Louisiana în anii 30 ai secolului trecut, dar si despre corupţia care îl duce într-un final la pierderea poziţiei câştigate. Ziceţi că nu e actual şi în zilele noastre, mai ales în situaţia care este în Moldova!

4). „Pădurea spânzuraţilor”

Pentru politicienii din Moldova, acest roman al lui Liviu Rebreanu e util în special prin prisma sentimentului patriotismului, a dragostei faţă de patrie. Cu siguranţă, deputaţii noştri vor gândi altfel despre ceea ce înseamnă patrie, după ce vor citi acest roman.

5). „Berbecul alb, berbecul negru”

E un roman scris de scriitorul azer, Anar. El prezintă două imagini diferite: a lumii actuale şi a lumii ce ar fi putut fi, dacă la un moment dat se lua o decizie greşită. Deoarece situaţia actuală din Moldova e o consecinţă directă a deciziilor greşite, luate la anumite etape, cred că mulţi dintre deputaţii noştri, după ce vor citi acest roman, se vor gândi mai profund asupra deciziilor pe care le vor lua în viitor.

6). „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

Este un roman în care Camil Petrescu „surprinde drama intelectualului lucid, însetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini, care se salvează prin conștientizarea unei drame mai puternice, aceea a omenirii ce trăiește tragismul unui război absurd, văzut ca iminență a morții”. Chiar dacă în roman e vorba de Războiul I Mondial, cu siguranţă, citind această carte, deputaţii vor gândi astfel despre „războaiele” pe care le iniţiază periodic şi îşi vor „salva sufletele”, conştientizând existenţa unei drame mult mai mari (cea pe care o trăieşte poporul nostru astăzi) decât ceea ce li se pare lor că e drama lor personală.

7). „O sută de ani de singurătate”

Un roman care să ilustreze mai reuşit deşertăciunea luptei pentru putere în numele unor idealuri politice false şi procesul de dezumanizare prin care trec cei ce se lasă atraşi de himere, nu cred că vor găsi deputaţii noştri. Lecţii de viaţă de la Marquez, actuale şi peste decenii.

8). „Primul cerc”

Dictatură, personalităţi cunoscute persecutate politic, detenţie pentru alte convingeri sau din motive inventate etc. Credeţi că e despre Moldova? Aleksandr Soljeniţân s-a referit la perioada stalinistă, dar, citind acest roman, nu poţi să nu vezi unele asemănări cu situaţia din zilele noastre. Citiţi-l, stimaţi deputaţi, căci nimeni nu ştie unde şi pentru ce veţi fi mâine.

9).  „Bântuiţii”

Romanul lui Chuk Palahniuk arată cât de mare e mizeria interioară din oameni. Şi deoarece se zice că Parlamentul, deputaţii sunt „oglinda”, expresia societăţii…. Într-un cuvânt, citind acest roman şi aruncând o privire în propriul suflet, fiecare deputat ar putea face o evaluare estimativă cât de mizerabil este.

10).  „Suflete moarte”

Nu, nu e vorba despre „sufletele moarte” din listele electorale la care apelează unii politicieni în alegeri, ci de romanul lui Nicolai Gogol, care „ne transmite un avertisment despre bolnava sete de bani care ne transformă, ne dezumanizează și ne încremenește într-o jenantă însingurare”. Cu siguranţă acest citat se referă la minimum jumătate din deputaţii din Parlament. Deci, care e concluzia? Corect! Romanul trebuie citit!

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online