[ X ]
Important17 Iulie 2017 15:00

Veaceslav Untilă: Eventuala aderare a Ucrainei la NATO nu are cum să nu vizeze interesele RM

Eventuala aderare a Ucrainei la NATO nu are cum să nu vizeze interesele țării noastre. Celălalt stat vecin (România) deja e membru al NATO şi, în cazul aderării Ucrainei la această organizaţie, NATO va ajunge la ambele frontiere ale Republicii Moldova. E o situaţie care trebuie luată în calcul la elaborarea politicilor şi strategiilor de securitate. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, Veaceslav Untilă, Preşedinte al Curţii de Conturi, ex-Preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică.

După cum relatează TRIBUNA, el notează că „e cert că, în noua conjunctură, şi NATO va avea o atitudine deosebită faţă de Republica Moldova, iar aceasta nu are cum să nu se răsfrângă benefic asupra ţării noastre, dat fiind faptul că NATO e cel mai modern şi mai eficient spaţiu de securitate colectivă”.

„Prin urmare, chiar dacă Republica Moldova va rămâne în continuare un stat neutru, putem presupune că se vor amplifica relațiile de colaborare cu NATO. Moldova beneficiază de asistenţa NATO pe diverse planuri (distrugerea pesticidelor rămase din perioada sovietică, suport în cadrul programului „Parteneriat pentru pace” etc.), iar în noile condiţii această asistenţă ar putea spori. Din alt punct de vedere, şi atenţia marilor cancelarii occidentale faţă de Moldova va fi alta, or acestea sunt direct interesate de politicile promovate de NATO în lume. Astfel, multe din problemele care acum sunt considerate doar ale Moldovei, vor fi privite ca potenţiale ameninţări pentru NATO, iar asta va determina un suport mai mare în depăşirea lor”, notează el.

Veaceslav Untilă scrie că „va crește şi atenţia marilor cancelarii occidentale faţă de procesul de soluţionare a problemei transnistrene, nefiind exclus un nou pas în vederea internaţionalizării acestui subiect”.

„Cu alte cuvinte, preconizata aderare a Ucrainei la NATO, dar şi procesele conexe, ne vizează direct, chiar dacă nu toţi recunosc acest lucru”, a mai scris el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online