[ X ]
Exclusiv17 Iulie 2017 09:00

Exerciţiu inedit: La ce ar trebui să renunţe şi ce ar trebui să facă politicienii din Moldova

În cadrul unui clasament convenţional, TRIBUNA a scos în evidenţă zece lucruri care ar trebui să se întâmple în politica moldovenească.

Primul este renunţarea la intenţia de modificare a sistemului electoral. „Urmările modificării sistemului electoral pot fi imprevizibile – de la proteste ale opoziţiei, ce pot destabiliza serios situaţia politică, până la schimbarea radicală a configuraţiei „geopolitice” a Parlamentului după următorul scrutin parlamentar. Sunt o mulţime de posibile riscuri, ceea ce vorbeşte despre faptul că acest proces trebuie abordat cu maximă prudenţă şi nicidecum nu trebuie grăbit”, notează sursa.

Al doilea este demisia lui Dorin Chirtoacă şi organizarea alegerilor anticipate ale Primarului capitalei. „În situaţia în care s-a ajuns, cea mai bună decizie a lui Dorin Chirtoacă ar fi să demisioneze şi să dea din nou capitala pe mâna chişinăuienilor – unicii în stare să decidă cine o poate conduce. Dacă nu va face acest lucru, va permite ca Chişinăul să fie controlat din  umbră în următorii ani de forţe care nu au mandat în acest sens de la locuitorii capitalei”, se spune în clasament.

Al treilea este fuziunea PAS, PDA şi PLDM. „Doar prin fuziunea celor trei partide, dreapta pro-eurpoeană va putea pretinde să participe la următoarele alegeri parlamentare ca o potenţială alternativă la guvernare. În caz contrar, respectivele formaţiuni se vor alege cu un număr anume de mandate (în cazul primelor două, acest lucru e cert), dar nu vor avea nici o şansă de a prelua puterea”, mai notează sursa.

Notă: Varianta integrală a clasamentului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online