[ X ]
Editorial16 Iulie 2017 07:00

Rolul real rezervat unor politicieni din Moldova

Când eram copii, prin sate deseori veneau fie actori cu teatrul ambulant, fie diferiţi magicieni (cu trucuri care ne lăsau cu gura căscată), fie interpreţi etc. Iar cu o oră înainte de reprezentaţie în spaţiile amenajate special pentru aceasta nu mai găseai un loc liber, fiind nevoit să stai în picioare. De aceea, unii băieţi mai şmecheri, îi puneau pe alţii să ocupe din timp locuri bune pentru ei, înşişi apărând în ultimul moment. Uneori le dădeau celor ce le ţineau locuri din timp ceva bani, alteori – câte un mic semn de atenţie, iar în majoritatea cazurilor cei ce ţineau locuri o făceau numai pentru a nu primi bătaie. De la o vreme încoace am impresia că o situaţie similară avem şi în politica moldovenească, mulţi politicieni ţinând locuri pentru altcineva (pentru bani, de frică sau din inconştienţă) sau ca să nu le ocupe cineva anume.

Spre exemplu, e clar că Dorin Chirtoacă, Primarul capitalei, ţine locul ca să nu-l ocupe altcineva. Dacă el şi-ar da demisia, acesta ar fi cel mai prost scenariu posibil pentru actuala guvernare, care acum controlează de facto Primăria. Or, în caz de alegeri anticipate, actuala putere ar pierde nu doar controlul asupra Primăriei, ci şi ar exista pericolul real (pentru putere) ca în această funcţie să ajungă un reprezentant al opoziţiei, ceea ce ar spori şansele taberei din care face parte el la următoarele alegeri parlamentare (mai ales că e posibil ca acestea să aibă loc inclusiv pe circumscripţii uninominale). Probabil, Dorin Chirtoacă de teme că, dacă va strica jocul puterii, aceasta se va expune direct asupra dosarului său. Sau poate că are alte planuri, nefiind exclus să demisioneze, dar nu acum, ci când i se va spune. Nu ştim care a adevărul, dar cert estre că „el ţine locul” ca să nu fie ocupat de altcineva. Că doar nu-şi face iluzii că poate reveni la cârma capitalei!

Un alt exemplu – Iurie Leancă. Chiar şi dacă e clar că nu are perspective politice, el se ambiţionează să rămână în politică. De ce? Conform rezultatului din precedentele alegeri parlamentare, mai există până 3% din electoratul pro-european care crede în şansa acestui politician (posibil, între timp procentul respectiv s-a diminuat). Dacă se dă într-o parte Iurie Leancă, acest electorat ar putea fi preluat de altcineva. De aceea, el continuă să facă politică şi nu pentru că i-ar plăcea asta sau ar că şi-ar face careva iluzii de viitor, ci pentru că „locul trebuie ţinut”.

Sunt şi politicieni care nu-şi dau seama că „ţin locul” şi că, de fapt, sunt parte a unor strategii a oponenţilor lor, care demult le-au stabilit locul, rolul şi utilitatea (pentru ei) în politica moldovenească. Spre exemplu, Maia Sandu. Ea a devenit varianta ideală pentru actuala guvernare. Maia Sandu este pasivă, nu lucrează deloc cu electoratul, în mare parte e absentă din viaţa politică a ţării şi la următoarele alegeri partidul său 20-30 va obţine mandate de deputat. Ce poate fi mai bun pentru putere?! Acum Maia Sandu nu prea deranjează puterea cu careva acţiuni, nu mobilizează masele la proteste, la următoarele alegeri va lua suficient cât să se poată spune că în Parlament este şi opoziţie, dar aceasta nu va afecta deloc planurile puterii de a conduce în continuare ţara (singuri sau împreună cu careva parteneri). Dar, cel mai important, cât Maia Sandu ocupă un anumit segment de electorat nu există nici un pericol (pentru putere) să apară forţe politice noi, care să poată pretinde la o pondere anume şi la preluarea guvernării după următoarele alegeri. Adică, fără să ştie, Maia Sandu e şi ea parte a strategiilor puterii şi „ţine locul” ca să nu-l ocupe altcineva.

Exemple de acest fel pot fi invocate mai multe, dar cred că şi aşa e clară situaţia. Şi e păcat, mare păcat că avem politicieni care doar „ţin locul”, neînţelegând cât de grave sunt consecinţele comportamentului pe care-l au şi a poziţiei pe care o ocupă.

Dumitru Spătaru

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online