[ X ]
Important16 Iulie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Andrei Galbur, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Andrei Galbur a avut o săptămână extrem de încărcată, în timpul căreia a avut o mulţime de evenimente importante atât pentru el, cât şi pentru ţară, în general.

Astfel, în această săptămână, el a fost gazda celui de-al IX-lea Dialog ministerial informal al Parteneriatului Estic, care a avut loc în Republica Moldova. După reuniune, a avut loc o conferinţă de presă comună a participanţilor la ea.

Tot în această săptămână, Chişinăul a fost vizitat de ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Acesta şi Andrei Galbur au semnat două acorduri bilaterale: privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor şi privind evitarea dublei impuneri şi prevenirii evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate.

În vizită la Chişinău a fost şi Mikheil Janelidze, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, a efectuat o vizită la Chişinău. Împreună cu Andrei Galbur, el a avut o întrevedere şi o conferinţă de presă comună.

O noutate bună pentru Andrei Galbur în această săptămână a fost şi faptul că, în sfârşit, s-au ocupat două dintre cele mai importante posturi de ambasadori: Aureliu Ciocoi – ambasador în Statele Unite ale Americii și Emil Druc – ambasador în Republica Franceză.

De asemenea, Andrei Galbur a participat la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai OSCE, care a avut loc în oraşul Mauerbach, Austria, la iniţiativa Preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz.

Iar dacă mai adăugăm că în această săptămână un program intens la Chişinău au avut alţi doi demnitari europeni de rang înalt (Comisarului European pentru Politica Europeană de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, și Directorului General pentru Energie al Comisiei Europene, Dominique Ristori), ne putem face o închipuire clară despre ceea ce a însemnat săptămâna respectivă pentru Andrei Galbur.

TRIBUNA precizează: Andrei Galbur s-a născut pe data de 5 iulie, 1975. În perioada 1993-1997 a făcut studii la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) Facultatea de drept, Catedra drept internațional și relații economice internaționale. Este licențiat în drept. În anul 1995-1997 face parte din Direcția Generală Europa și America de Nord a MAE. În anul 2000-2004 este secretar I la Ambasada Republicii Moldova în Viena, Reprezentant permanent adjunct pe lângă unele organizații internaționale cu sediul la Viena. În 2004-2005 este director al Direcției Generale Securitate Internațională, Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene. În 2005-2007 deține funcția de Director al Departamentului Cooperare Multilaterală a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. În anii 2007-2009 este ministru-consilier la Ambasada Republicii Moldova în Washington, Statele Unite ale Americii. În anii 2010-2013 este Director al Direcției Generale Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. În anii 2013-2015 este Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, iar în anul 2015-2016 – viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Din 20 ianuarie 2016 deține funcția de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online