[ X ]
Exclusiv15 Iulie 2017 06:00

(ACUM UN AN) Briefing-ul lui Pavel Filip şi a Ivannei Vladkova-Hollar

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întîmplat pe 15 iulie 2016.

Mesajele conducerii RM privind atacul terorist de a Nisa

Conducerea Republicii Moldova a condamnat atentatul terorist de la Nisa. Preşedintele Nicolae Timofti, Premierul Pavel Filip şi Speaker-ul Andrian Candu au postat mesaje de condoleanţe pe conturile lor de facebook.
Totodată, liderul PDM, Marian Lupu, liderul PSM, Igor Dodon, alţi deputaţi au depus flori la Ambasada Franţei de la Chişinău.

Anunţul lui Andrei Năstase

Liderul Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, a anunțat că a fost inițiată o cauză penală, după ce cu o lună în urmă îi fusese spart contul de Gmail. Despre aceasta politicianul a comunicat pe o rețea de socializare.

Nou judecător la CC

Noul judecător al Curţii Constituţionale (CC), Veaceslav Zaporojan a depus jurămîntul în plenul Parlamentului. La şedinţa Parlamentului au fost prezenţi și Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

O nouă moţiune a socialiştilor

Fracţiunea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a depus o moţiune simplă asupra activităţii ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), democratul Vasile Bîtcă. Anunţul a fost făcut de deputatul socialist Vasile Bolea, în plenul Parlamentului. El a spus că ministrul Vasile Bîtcă nu-şi onorează obligaţiunile.

Omagiu adus de PSRM

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a depus flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfînt din Chişinău, dat fiind faptul că, Biserica Ortodoxă din Moldova îl celebra în acea zi pe Sfîntul şi Binecrediciosul Voievod Ştefan cel Mare.

Expoziţie inaugurată la Parlament

La Parlament a fost inaugurată expoziția de portrete a politicianului slovac Alexander Dubcek cu genericul „Alexander Dubcek – Fața umană a politicii”. Expoziţia a fost organizată în contextul preluării de către Slovacia a Președinției Consiliului Uniunii Europene pentru a doua jumătate a anului 2016. Evenimentul a fost inaugurat de Președintele Parlamentului, Andrian Candu,  Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, Robert Kirnag și Ambasadorul Cehiei la Chișinău, Zdeněk Krejči. La vernisaj a fost prezent Președintele țării, Nicolae Timofti, Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, deputați și diplomați.

Preşedintele RM a plecat în vacanţă

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a plecat, împreună cu familia sa, într-o scurtă vacanţă, în perioada 15-22 iulie, în orașul Borsec, județul Harghita, România.

Procurorii au cerut prelungirea arestului preventiv a lui Ilan Şor

Procurorii au cerut prelungirea mandatului de arest pentru Primarul de Orhei, Ilan Şor cu încă 30 de zile, acesta fiind cercetat în calitate de învinuit într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani.

Apelul avocatului lui Vlad Filat

Igor Popa, avocatul ex-Premierului Vlad Filat, a depus apel împotriva sentinței emise de Judecătoria Buiucani pe 27 iunie 2016, prin care politicianul a fost condamnat la 9 ani privaţiune de libertate şi i-a fost confiscată averea. Avocatul a cerut casarea totală a sentinței cu pronunțarea unei sentințe de achitare și eliberarea lui Vlad Filat din sala de judecată.

Briefing-ul lui Pavel Filip şi a Ivannei Vladkova-Hollar

Prim-ministrul Pavel Filip şi şefa echipei de experţi a Fondului Monetar Internaţional, Ivanna Vladkova-Hollar, au susţinut un briefing de presă privind rezultatele discuţiilor purtate în timpul misiunii de negociere asupra unui nou program de țară. Ivanna Vladkova-Hollar a spus că mai rămîn de pus la punct unele aspecte, iar Pavel Filip s-a arătat mulţumit de rezultatele vizitei şi de perspectiva ce a apărut privind semnarea unui nou acord dintre RM şi FMI.

„Dreapta” – la Basarabeasca şi Ştefan Vodă

La 15-16 iulie, liderii partidului unionist „Dreapta” s-au întîlnit cu cetățenii din satele Iordanovca și Sadaclia (Basarabeasca) și satul Carahasani (Ștefan Vodă),  și cu cetățenii din orașul Ștefan Vodă. În cadrul reuniunilor cu cetățenii, liderii și susținătorii partidului „Dreapta” au discutat despre necesitatea realizării cît mai grabnice a unirii Republicii Moldova cu România.

Sursa: Almanahul Politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online