[ X ]
Exclusiv14 Iulie 2017 16:00

Un cunoscut analist despre cei ce vor fi avantajaţi şi cei ce vor fi dezavantajaţi de sistemul electoral mixt

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Ion Tăbârță a spus pe cine avantajează și pe cine dezavantajează cel mai mult sistemul electoral mixt.

„Sistemul mixt avantajează pe cei care au resurse administrative, financiare și mediatice. O campanie electorală într-o circumscripție uninominală este mai costisitoare financiar, partidele mari fiind avantajate. Partidele mici vor fi marginalizate. În urma schimbării sistemului electoral se poate ajunge la un bipartidism, în care cele două partide mari vor cumula aproximativ 75-80 de mandate în parlament. Restul partidelor, care vor ajunge în Parlament, vor însuma 20-25 de mandate”, a declarat el.

În opinia sa, votul preferențial, propus de PDA, „ar putea să fie o soluție pentru a rezolva parțial unele din probleme existente la actualul sistem electoral”. „Votul preferențial presupune deschiderea listelor electorale, în actualul sistem electoral ele fiind blocate. Îmi este greu să cred că această propunere, a votului preferențial, va fi luată în calcul de autorii inițiativei de schimbare a sistemului electoral. Dacă se dorea acest lucru, demult se făcea. Propuneri și sugestii privind deblocarea listelor au fost numeroase din partea mediului experților și a societății civile. S-a discutat doar despre schimbarea sistemului electoral fie în unul majoritar pe circumscripții uninominale, fie în unul mixt. Discuțiile privind îmbunătățirea și perfecționarea sistemului electoral proporțional nu au fost luate deloc în calcul de către autorii inițiativei schimbării sistemului electoral”, a spus Ion Tăbârţă.

Notă: Varianta integrală a interviului va fi publicată de TRIBUNA pe parcursul zilei de mâne.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online