[ X ]
Editorial13 Iulie 2017 07:00

Pericolul real ce planează asupra Premierului Filip. Se cer măsuri urgente!

În ultimele luni Premierul Pavel Filip s-a implicat activ în soluţionarea mai multor probleme importante ale capitalei (fie că a fost vorba de lichidarea consecinţelor calamităţilor naturale de la finele lunii aprilie, fie de soluţionarea problemei evacuării deşeurilor din capitală etc.) şi aceasta i-a adus unele puncte la capitolul imagine, existând şi opinia că ţinta sa şi a partidului din care face parte ar fi funcţia de Primar general al municipiului Chişinău. Dar, cum des se întâmplă în politica moldovenească, ceea ce avantajează la un moment dat poate şi distruge. Un fel de efect al bumerangului. Şi se pare că bumerangul a pornit deja, iar lovitura sa poate fi fatală pentru Premierul Filip.

Incendiul de acum câteva zile, care a izbucnit în unul din locurile în care au fost stocate crengile rupte în timpul calamităţilor naturale din aprilie şi care a acoperit cu fum dens întregul oraş, a arătat cât de grav e pericolul pentru cetăţeni şi cât de şubredă e situaţia Premierului Filip. Acum când capitala nu are Primar de facto (Dorin Chirtoacă fiind în arest la domiciliu) mulţi şi-au amintit pe dată că de eliminarea consecinţelor calamităţilor s-a ocupat personal Premierul Filip (chiar dacă atunci Primarul era încă în libertate). Deci, pentru grămezile imense de copaci şi crengi stocate în mai multe locuri e responsabil inclusiv şeful Executivului. Da, el atunci a făcut un lucru bun şi este absolut clar că, fără implicarea Premierului, nu s-ar fi reuşit atât de repede eliminarea consecinţelor calamităţii. Însă, lucrul a fost făcut doar pe jumătate.

Posturile tv nu o dată au difuzat reportaje despre grămezile de copaci şi crengi, uscate deja de soare şi care sunt în imediata apropiere a blocurilor de locuit. Pe timp de caniculă, acestea prezintă un real pericol pentru cetăţeni. Noroc că incendiul de acum câteva zile a avut loc în afara oraşului, căci, dacă era în oraş…

Nimeni nu aşteaptă minuni de la Nistor Grozavu, cel care exercită interimatul funcţiei de Primar al capitalei. Toţi înţeleg ce rol i s-a rezervat lui şi cât de liber în acţiuni este. De aceea, dacă (nu Dea Domnul) se întâmplă o nenorocire, toate oalele se vor sparge de capul Premierului. Şi nu o merită. Cel puţin nu pentru asta, pentru că, repet, implicarea lui în eliminarea consecinţelor calamităţii naturale din aprilie, a fost la timp, binevenită şi eficientă.

Se cunosc o mulţime de cazuri când incendiile au dus inclusiv şi la demisii de Guvern, iar cel mai bun exemplu în acest sens este incendiul din clubul „Colectiv” din Bucureşti. Dar ce contează demisiile, atunci când tragediile ajung un fapt împlinit.

De acea, Premierul Filip trebuie să se mişte rapid şi să facă şi a doua parte a lucrului început în primăvară (chiar dacă, oficial, asta e treaba Primăriei) – să elimine grămezile de copaci şi crengi stocate în diferite locuiri în capitală. E un pericol real pentru cetăţeni şi e un pericol real inclusiv pentru şeful Cabinetului de miniştri.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online