[ X ]
Important8 Iulie 2017 09:00

(INTERVIU) Mihai Olărescu: Suntem o generaţie de politicieni tineri şi trebuie să arătăm că am adus în politică şi un alt fel de a fi

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Mihai Olărescu, Preşedintele raionului Cimişlia, s-a referit la activitatea sa în PPEM, la activitatea coaliţiei PPEM-PD în Consiliul raional Cimişlia, la atacurile de imagine în adresa sa etc.

T: Dle Olărescu, sunteţi singurul Preşedinte de raion care reprezintă PPEM. Putem spune că Cimişlia e principala redută electorală a PPEM?

M.O.: Cu siguranţă, Cimişlia e raionul în care PPEM are cea mai mare pondere politică pe ţară şi cred că o va avea şi în continuare, pentru că oamenii judecă despre un partid prin prisma acţiunilor reprezentanţilor săi într-un teritoriu sau altul. Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că, datorită efortului depus de echipa noastră, PPEM nu „va trage cu obrazul” (cum se spune în popor), când va apărea în faţa alegătorilor în cadrul viitoarelor scrutine. Nu zic că e uşor, pentru că nu cred că este raion în Moldova în care aleşii locali să poată spune că totul merge strună, dar, cu siguranţă, ceea ce depinde de noi, facem şi vom face şi în continuare.

T: În ce relaţii sunteţi cu Iurie Leancă, Preşedintele PPEM?

M.O.: Cu regret, în ultimul timp comunicăm mai puţin decât anterior şi decât mi-aş fi dorit, dar înţeleg că Dlui, de la o vreme, are mai multe lucruri importante cărora trebuie să le facă faţă şi poate nu mai dispune de timp ca înainte. Fiind un bun diplomat şi un om cu merite apreciabile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, acum a fost din nou solicitat de ţară şi s-a implicat în promovarea intereselor naţionale ca şi în perioadele anterioare când a trebuit să o facă (în 1998-2001 din postura de viceministru de Externe, în 2009-2015 – ca ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în 2013-2015 – din calitatea de Prim-ministru). Fiind acum vicespeaker şi Preşedinte al Comitetului parlamentar pentru integrare europeană, Dl. Leancă presupun că are o agendă foarte încărcată, pledând cauza europeană a RM, de aceea e şi logic într-un fel că nu mai are posibilitatea să se ocupe de alte chestiuni, cum avea anterior. Dar ceea ce face Dlui e mai important, pentru că e vorba de interesul ţării, iar interesul ţării trebuie pus mai presus ca orice.

T: Ştiu că mulţi aleşi locali au trecut de partea PD. Dvs. nu vi s-a propus? Nu aţi fost tentat să faceţi acest pas?

M.O.: Noi suntem în coaliţie la nivel local cu PD şi avem o agendă comună, axată pe interesele cetăţenilor. Suntem parte a aceleaşi echipe, avem scopuri comune şi rezultatele pe care le înregistrăm, de asemenea, sunt comune. Admit că în alte raioane situaţia e diferită – poate că unii aderă la PD, pentru că astfel au mai multe posibilităţi de a schimba lucrurile în bine în localităţile lor, dar la noi situaţia e alta.

T: Funcţia Dvs. este destul de tentantă prin prisma preconizatei treceri la sistemul electoral mixt. Un preşedinte de raion, având şi funcţie, şi imagine instituţională, şi acces la resurse administrative, are mai mari şanse de reuşită în alegeri…

M.O.: Teoretic, aveţi dreptate, dar, iarăşi, depinde de fiecare în parte şi de ce scopuri îşi propune. Eu nu urmăresc alt scop decât cel de a-mi realiza cu succes mandatul, de a-mi îndeplini, împreună cu colegii mei, promisiunile electorale, făcute în precedentele alegeri locale. Eu sunt acolo unde a decis că este locul meu partidul din care fac parte şi, atâta timp cât sunt parte a unei echipe politice, toate deciziile se iau colegial, la nivel de echipă. De aceea, cel puţin la această etapă, astfel de discuţii nu pot avea loc nici măcar la nivel teoretic.

T: Dar, funcţia Dvs. poate fi tentantă pentru altcineva, care ia în calcul şi o posibilă participare la alegerile parlamentare, candidând la nivel de circumscripţie…

M.O.: Înţeleg aluzia dvs. şi vreau să spun cu această ocazie că eu nu mă ţin de funcţii. Pentru mine contează să am posibilitate să-mi îndeplinesc angajamentele faţă de cetăţeni. Dar că o voi face din postura de Preşedinte de raion sau de simplu consilier, aceasta deja mai puţin contează. Dacă acei care mi-au acordat încrederea lor vor considera că eu nu mai sunt la nivelul aşteptărilor lor, sau că au un candidat mai potrivit, sau poate anumite scopuri, nu văd o problemă chiar să mă retrag. Important este ca totul să fie civilizat, legal, omeneşte, dar nu cum se mai face câteodată pe la noi. Suntem o generaţie de politicieni tineri şi trebuie să arătăm că am adus în politică şi un alt fel de a fi, am adus plus valoare şi noi abordări.

T: Am citit recent un material în care se spun anumite lucruri despre Dvs….

M.O.: Am citit şi eu şi am rămas neplăcut surprins de manipularea şi dezinformarea de care s-a făcut uz. Chiar nu pot să-mi explic ce e cu acest material, dar admit că cineva încearcă să-mi transmită un anumit mesaj, un anumit semnal. Dacă e aşa, aş vrea să spun că eu nu accept mesaje şi semnale venite pe astfel de căi. Dacă cineva are să-mi spună ceva, să o facă deschis, cinstit. Voi asculta, voi analiza, voi face concluziile de rigoare şi voi acţiona în consecinţă.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online