[ X ]
Exclusiv6 Iulie 2017 16:00

Pronostic politic sumbru: „Ieșiri bune nu există”

Analistul politic, ex-ambasadorul Republicii Moldova la ONU și la Consiliul Europei, Alexei Tulbure consideră că, alocarea asistenței macrofinanciare din partea Uniunii Europene în baza unor precondiții stabilite pentru RM, reprezintă „o capcană” pentru guvernare, „de unde ieșiri bune nu există’’.

Contactat pentru a afla opinia sa cu privire la acțiunile din continuare a autorităților de la Chișinău în conextul acestei decizii a UE, Alexei Tulbure a declarat că, „dacă Guvernul retrage proiectul de lege cu referire la sistemul electoral, atunci celelalte condiții pot fi „scăldate”.

„Sunt niște condiții pe care guvernarea în principiu nu le poate respecta, de exemplu lupta cu corupția, pentru că în condițiile noastre lupta cu corupția asta ar însemna o sinucidere politică și apariția întregii garnituri guvernamentale în fața justiției. Ei, cei de la guvernare, sunt întruchiparea corupției, inițiatorii și beneficiarii. La fel, se cere crearea unor condiții transparente în ceea ce ține de sistemul financiar. Sunt niște lucruri, care ei prin definiție nu le pot respecta și îndeplini. Numai o condiție este mai cu insistență promovată, ceea ce ține de schimbarea sistemului electoral. De fapt, a fost doar o recomandare, având în vedere că schimbarea sistemului este inoportună, ei recomandă să fie retras proiectul de lege”, a precizat analistul.

Totodată, Tulbure a precizat că „puterea trebuie să-și dea seama că s-au băgat singuri într-o capcană, prin faptul că au decis să insiste asupra schimbării sistemului electoral”, astfel „ei au nimerit acolo, de unde ieșiri bune nu există”.

„Dacă Guvernul retrage acest proiect cu privire la sistemul mixt, atunci devine un câștig clar al opoziției. Dacă ei totuși schimbă, atunci oricum e bine pentru țară, pentru că ei se discreditează totalmente. De fapt, toată lumea înțelege ce se întâmplă, dar se face că „plouă”. Aceștia din Chișinău se fac că sunt pro-europeni, cei din Bruxelles se fac că acceptă pro-europenismul celor care sunt la putere la Chișinău – este un joc al ipocriziei, înțelegând foarte bine și cei din Chișinău că ei nu sunt pro-europeni, dar niște hoți, care au un scop de a fura și de a evita pedeapsa, pentru aceasta și partenerii noștri, neavând alternative cum spun ei, sunt nevoiți să continue dialogul. Puterea trebuie să-și dea seama că ei s-au băgat singuri într-o capcană, prin faptul că au decis să insiste asupra schimbării sistemului electoral. Ei au nimerit acolo, de unde ieșiri bune nu există”, a declarat Alexei Tulbure.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online