[ X ]
Important5 Iulie 2017 14:00

Ex-Ambasador: Acesta nici nu-i limbaj diplomatic, dar e o aluzie foarte directă

S-a creat un cadru în care este posibilă această finanțare de 100 mil. euro de la Uniunea Europeană, însă banii vor veni numai când Chișinăul va îndeplini condițiile formulate în Declarația comună a Consiliului, Comisiei și Parlamentului adoptată acum o lună. Aceste condiții sunt foarte clare: combaterea corupției și fără modificarea sistemului electoral. Despre aceasta a declarat ex-Ambasadorul Moldovei la ONU şi UE, Alexei Tulbure, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”.

„Comisia de la Veneția a dat un aviz care nu lasă spațiu pentru echivocuri. Acolo este foarte clar spus că schimbarea nu este oportună. Acesta nici nu-i limbaj diplomatic, dar e o aluzie foarte directă. Înseamnă că acest proiect de lege cu privire la introducerea sistemului mixt trebuie să fie retras. Iar toate celelalte recomandări pot fi luate în calcul într-o eventuală dezbatere asupra schimbării sistemului electoral, numai nu acum, până la următoarele alegeri parlamentare”, a menţionat el.

În opinia sa, doar în cazul în care condițiile vor fi respectate, va începe procedura de dezbursare prin etape, gradual a acestor bani. „Dar o mică remarcă – toată societatea discută în jurul acestor 100 milioane de euro. E o sumă mare, dar la scara unei țări asta e nimic. Noi, care am declarat prioritatea nr. 1 integrarea europeană, suntem țară semnatară a Acordului de Asociere, am ajuns la aceste 100 de milioane de euro și nici pe acestea nu le putem primi ca lumea; trebuie să respectăm anumite condiții. Și asta-i bine că trebuie să respectăm, dar eu la altceva mă refer. Noi care am sperat pentru miliarde de investiții, am sperat că aici vor veni companii serioase, vor ridica economia, aici se vor crea condiții pentru libera dezvoltare a businessului, pentru deschiderea noilor produceri, noi acum am ajuns să discutăm niște situații care sunt caracteristice pentru Uganda, Ciad, Kongo ș.a.m.d. Iată acesta-i dramatismul situației la care ne-au adus cei care s-au numit pro-europeni”, a mai declarat Alexei Tulbure.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online