[ X ]
Exclusiv4 Iulie 2017 10:00

Avertismentul unui ex-viceministru al Finanţelor: „Ar putea să apară repercusiuni’’

Fostul viceministru al Finanțelor și actualul Președinte al Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă nu admite un dezacord între autoritățile de la Chișinău şi Uniunea Europeană cu privire la modificarea sistemului electoral și asistenței macrofinanciare.

Contactat de TRIBUNA, el a declarat că decizia de acordare a celor 100 de milioane de euro va fi în favoarea Republicii Moldova. „Eu cred că va fi aprobată finanțarea, dar să așteptăm răspunsul”, a menționat el.

În context, ex-viceministrul Finanțelor a adăugat că un eventual refuz al Parlamentului European de a acorda Republicii Moldova asistența financiară nu va conduce spre un default economic.

„Sub nici o formă Republica Moldova nu va fi amenințată de default, în caz că nu va primi aceste 100 de milioane, deoarece aceste resurse nu au fost planificate în buget. Problema este alta – că aceste 100 de milioane vor fi un semnal nu prea bun pentru ceilalți donatori sau parteneri ai noștri strategici şi anume aceasta e temerea noastră cea mai mare”, a conchis el.

Totodată, Ștefan Creangă a vorbit despre consecințele asupra RM în cazul în care nu va fi aprobată această finanţare a UE. „Ar putea să apară repercusiuni în momentul în care Uniunea Europeană nu va da undă verde pentru aceste 100 de milioane și atunci îşi vor pune întrebării atât Fondul Monetar Internaţional, cât și Banca Mondială”, a spus Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Amintim că, decizia de acordare a celor 100 de milioane de euro RM a fost amânată în luna mai, în legătură cu intenția autorităţilor de a schimba sistemul electoral.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Loading ... Loading ...