[ X ]
Important2 Iulie 2017 09:00

TOP-5 căderi spectaculoase de Guvern în Moldova

Deoarece în ultimul timp se vorbeşte tot mai multe despre o posibilă demisie/demitere a Guvernului, TRIBUNA a realizat un clasament convenţional al celor mai spectaculoase căderi de Guvern care au avut loc în ţara noastră.

1). Demisia Guvernului Gaburici

Premierul Chiril Gaburici şi-a prezentat demisia pe data de 12 iunie 2015, cu doar două zile înainte de alegerile locale generale şi la mai puţin de patru luni de la învestirea în funcţie. Decizia sa de a demisiona a fost un şoc pentru politica moldovenească şi pentru societate în general, iar pentru depăşirea crizei apărute ca urmare a acestei demisii a trebuit mai bine de o lună şi jumătate.

2). Demisia Guvernului Ciubuc-II

Ion Ciubuc a fost Prim-ministru al Republicii Moldova cu două mandate consecutive: 24 ianuarie 1997 – 22 mai 1998; 22 mai 1998 – 1 februarie 1999. Dacă primul mandat s-a încheiat, cum era şi firesc, după noile alegeri parlamentare, atunci cel de-al doilea – ca urmare a unei crize politice în interiorul coaliţiei de guvernare – Alianţa pentru Democraţie şi Reforme. După ce din coaliţie s-au retras creştin-democraţii, Ion Ciubuc a fost nevoit să demisioneze la mai puţin de un an de la obţinerea celui de-al doilea mandat de Premier.

3). Demiterea Guvernului Sturza

Ion Sturza a fost desemnat pentru funcţia de Premier pe data de 19 februarie 1999, iar Guvernul său a fost învestit „la limită” cu votul deţinutului politic al regimului de la Tiraspol, Ilie Ilaşcu (transmis în formă scrisă). Era clar că o majoritate atât de fragilă cum era cea ce a învestit în funcţie Guvernului Sturza nu putea să reziste mult timp. Astfel, la 9 noiembrie 1999 (la mai puţin de un an de la învestirea Guvernului) o nouă majoritate (neformală) constituită din comunişti, creştin-democraţi şi deputaţi neafiliaţi, votează (58 de voturi) pentru demiterea Cabinetului lui Ion Sturza.

4). Demiterea Guvernului Filat-II

Cel de-al doilea Guvern condus de Vlad Filat (constituit în ianuarie 2011) este demis pe data 5 martie 2013, ca urmare a unei crize de proporţii ce apare în coaliţia de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană – II) după scandalul legat de o vânătoare în „Pădurea Domnească” cu participarea mai multor oficiali, în timpul căreia a fost împuşcat mortal un tânăr om de afaceri. Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului a fost depusă de comunişti, dar a fost susţinută şi de democraţi.

5). Demisia Guvernului Streleţ

Guvernul Streleţ a căzut după exact trei luni de la învestirea sa în funcţie (pe data de 29 octombrie 2015), fiind Executivul cu cel mai scurt mandat din istoria RM. Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului a fost depusă de socialişti şi comunişti, dar a fost votată şi de democraţi, care la acel moment erau în coaliţie cu liberal-democraţii şi liberalii.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online