[ X ]
Important1 Iulie 2017 08:00

(INTERVIU) Marian Lupu: Cei care contestă votul mixt se tem, de fapt, de oameni

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu a vorbit despre situația politică actuală din RM, cele mai mari reușite ale guvernării, prioritățile de mai departe ale puterii, pe cât de posibile i se par alegerile parlamentare anticipate, posibilele alegeri anticipate ale Primarului capitalei, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Dle Lupu, cum aţi califica situaţia politică actuală din Republica Moldova? Vă întrebăm asta pentru că unii zic că e stabilitate, iar alţii – că e liniştea dinaintea furtunii…

M.L.: Categoric situația în țară este una stabilă. Acest lucru se poate vedea și cu ochiul liber, dar această stabilitate este reflectată și de datele macroeconomice care arată dezvoltare și creștere economică. De exemplu, creșterea PIB în primul trimestru al acestui an a fost de 3%, încasările la buget au crescut în primele cinci luni cu peste 16%, iar acest lucru permite, în final, să creștem ușor-ușor nivelul de trai și de viață al oamenilor. O astfel de dezvoltare nu ar putea avea loc într-o țară instabilă.

De altfel, despre stabilitatea Republicii Moldova vorbesc și evaluările externe, inclusiv cele ale unor agenții internaționale de prestigiu cum este Moody’s, care încă la începutul acestui an a îmbunătățit ratingul de țară de la „negativ” la „stabil”.

Sigur că aceste lucruri îi deranjează pe cei care sperau să vină la putere pe seama crizelor din țara noastră. Anume ei sunt cei care astăzi încă mai alimentează acest scenariu aiuritor al destabilizării țării prin orice mijloace – și prin blocarea unor proiecte importante pentru țară, dar și prin susținerea ideii de alegeri anticipate.

T.: Care credeţi că sunt cele mai mari reuşite ale actualei guvernări?

M.L.: Reușitele sunt multe. Spun asta nu pentru că reprezint principalul partid de la guvernare, ci pentru că ele într-adevăr sunt consistente.

Una din aceste realizări este chiar stabilitatea de care vorbeam mai devreme. Faptul că nu mai există crize politice, că economia este stabilă și în creștere, că instituțiile responsabile de colectarea banilor la buget își fac treaba, că putem oferi oamenilor o perspectivă pozitivă pentru ziua de mâine este, fără îndoială, o reușită a guvernării noastre.

O altă reușită sunt reformele pe care le-am pus în aplicare. Anume aceste reforme au început să aducă mai multă ordine și eficiență în activitatea statului. Mă refer și la măsurile pentru agenții economici care au început să stimuleze dezvoltarea afacerilor. Mă refer și la domeniul social, unde au fost luate măsuri importante, precum reforma sistemului de pensii care va asigura, în timp, pensii mai bune pentru cetățeni. Dar am în vedere și reforme precum cele din Justiție, care au permis ca în ultimele sondaje corupția să nu mai fie principala problemă a cetățenilor.

Deblocarea finanțării externe este, fără îndoială, o altă realizare a guvernării. Unii încearcă să o minimalizeze și să o bagatelizeze, dar dacă e să ne amintim în ce situație era țara la începutul anului 2016, atunci o să înțelegem cât este de important că astăzi avem acces la finanțare externă. Anume această finanțare ne permite să realizăm mai departe alte reforme necesare și să susținem investiții și proiecte de dezvoltare locală.

T.: Dacă e să punem pe un cântar reuşitele şi nereuşitele actualei guvernări, ce ar prevala?

M.L.: Răspunsul la această întrebare este dat de ultimele sondaje de opinie care arată că tot mai mulți cetățeni cred că țara se îndreaptă într-o direcție corectă. O astfel de evaluare a oamenilor nu poate fi făcută decât printr-o comparație extrem de simplă între situația pe care am preluat-o la începutul anului trecut și cea din prezent. Iar această comparație arată că realizările sunt mai multe decât nerealizările. Sigur, întotdeauna există loc de mai bine. Dar în actualul context politic și economic, cred că s-a făcut cam maximul a ceea ce omenește era posibil pentru dezvoltarea țării.

T.: Care ar trebui să fie, în opinia Dvs., priorităţile de mai departe ale actualei puteri?

M.L.: Categoric una din priorități trebuie să fie continuarea drumului nostru către UE. Acest proces este, de altfel, cheia pentru o serie de alte obiective pe care ni le-am propus, cum ar fi creșterea nivelului de trai și modernizarea noastră ca stat. Repet ce am mai zis și cu alte ocazii – toate, dar absolut toate, statele care au aderat la UE au avut de câștigat din acest proces, devenind mai dezvoltate și mai prospere. Același lucru ni-l dorim și pentru Republica Moldova. Iată de ce, îi vom combate de fiecare pe toți cei care încearcă să pună la îndoială apropierea Moldovei de UE.

T.: Există opinia că Guvernul Filip şi-a făcut deja treaba, iar unele voci spun că preconizata reformă a Guvernului ar putea însemna şi schimbarea Premierului. Cum comentaţi?

M.L.: Cum să comentezi niște speculații? Dacă aș răspunde, ar însemna că le iau în serios! Ca să nu las loc însă pentru alte speculații vă spun că Partidul Democrat din Moldova nu analizează schimbarea prim-ministrului din simplul motiv că acest Guvern este poate cel mai eficient guvern din ultimii 25 de ani. O spun nu doar eu. Despre acest lucru vorbesc toate aprecierile care nu încetează să vină din partea partenerilor externi. Și vă asigur că partenerii noștri externi sunt extrem de exigenți și foarte calculați atunci când este vorba să facă evaluări pentru țările care au ca obiectiv integrarea în UE.

T.: Dvs. aţi declarat anterior că nu vă tentează careva funcţii şi că aţi fi dispus chiar să vă retrageţi din politică, dar unii vă văd cel mai potrivit candidat pentru a conduce diplomaţia moldovenească. Dacă vi s-ar propune, aţi accepta să fiţi ministru de Externe?

M.L.: Sunt măgulit de astfel de opinii și de scenarii, dar ele țin tot de domeniul speculațiilor. Nu neg, am o activitate intensă în calitate de copreședinte al Adunării Parlamentare EURONEST care este o platformă de dialog între Parlamentul European și Parlamentele țărilor Parteneriatului Estic. Din această postură, încerc să promovez cât pot de mult cauza Moldovei la nivelul partenerilor externi ai țării. Probabil, acesta este și motivul pentru care unii au început să mă asocieze cu activitatea diplomatică. Dar vă asigur că nu vizez vreo funcție. Încerc să fiu util partidului din care fac parte prin experiența mea politică. Atât.

T.: Alegerile în circumscripţii uninominale vor fi o experienţă nouă pentru toţi politicienii din Moldova, inclusiv pentru Dvs. Aţi fi tentat să încercaţi această inovaţie pe pielea proprie?

M.L.: Eu vreau să vă spun că cei care contestă votul mixt se tem, de fapt, de oameni. Eu nu am această frică. Așa că nu am nici un fel de reținere în a candida într-o circumscripție uninominală.

Cred că alegerea directă a deputaților de către cetățeni este un mecanism care ar putea schimba în bine comportamentul politicienilor. Anume acesta este și motivul pentru care PDM a susținut schimbarea sistemului electoral și introducerea votului uninominal. Atunci când politicienii sunt aleși direct de oameni, responsabilitatea lor crește. Iar asta se traduce, în final, în acțiuni mai bune pentru cetățeni, pentru comunitățile locale și chiar și pentru țară.

Ne-am dorit foarte mult să introducem votul uninominal pentru următoarele alegeri tocmai pentru că suntem conștienți de beneficiile acestui sistem de vot. Am acceptat, însă, în final să susținem o soluție de mijloc – cea a votului mixt – pentru că ea oferă un consens mai larg în societate. Nu am vrut să fim acuzați că impunem un sistem electoral și am arătat deschidere pentru un compromis politic.

Dar ce să vezi? Și această soluție este contestată de unele forțe politice, în special de cele care suferă de ”sindromul PDM”. Eu uneori am impresia că aceste partide s-au setat atât de mult să conteste tot ce susține Partidul Democrat că nu mai pot ieși din această logică, indiferent ce acțiune am propune. Probabil dacă am spune acum că vrem păstrarea actualului sistem electoral, cei care astăzi îl susțin l-ar contesta numai pentru ca să ne contrazică pe noi.

T.: Pe cât de posibile vi se par alegerile parlamentare anticipate? Vă întreb pentru că la această temă se fac diferite afirmaţii.

M.L.: Alegerile anticipate nu sunt dorite nici de oameni, nici de Coaliția de guvernare. Iată de ce, declanșarea alegerilor anticipate este, practic, imposibilă. În orice caz, PDM va face și în continuare totul pentru ca țara să nu încapă pe mâna unor aventurieri, al căror singur scop este să ajungă la putere cu orice mijloace. Noi vom fi și mai departe un factor de stabilitate și echilibru în politica moldovenească.

T.: Dacă s-ar organiza alegeri anticipate ale Primarului capitalei şi partidul va decide că Dvs. sunteţi cel mai potrivit candidat, veţi candida?

M.L.: Eu nu înțeleg de unde această apetență în politica de la noi pentru scenarii care mai de care mai neverosimile. În momentul de față avem un primar în funcție care, e adevărat, are probleme cu Justiția și este contestat de anumite forțe politice. Această situație incertă de la nivelul Primăriei Capitalei, ar trebui să fie însă un motiv de reflecție, nu de speculații politice. Chișinăul este principalul oraș al țării și avem cu toții obligația să facem totul pentru ca el să fie cu adevărat o capitală europeană, așa cum ne dorim cu toții. Înainte de a împărți Chișinăul din punct de vedere politic, ar trebui să avem grijă ca el să fie mai bine administrat.

T.: Cum credeţi că va evolua situaţia politică în continuare?

M.L.: Eu cred că situația politică va evalua într-o direcție pozitivă. Avem o Coaliție de guvernare stabilă, care își face treaba și pune în aplicare obiectivele programului de guvernare. Măsurile pe care le luăm de la guvernare schimbă țara și o schimbă în bine. Sigur, avem și unele forțe politice care încearcă și vor încerca să destabilizeze situația politică. Dar vă asigur că tentativele lor nu își vor atinge obiectivul. Moldova anului 2017 nu mai este cea a anilor 2015 și 2016. Oamenii văd, înțeleg și fac alegerea.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online