[ X ]
Important25 Iunie 2017 09:00

TOP-10 deziluzii trăite de alegătorii din Republica Moldova

De-a lungul anilor, alegătorii din Republica Moldova au trecut prin mai multe deziluzii ca urmare a speranţelor investite în anumiţi politicieni. TRIBUNA a elaborat un clasament convenţional la temă pe care-l propunem atenţiei dvs.

1). Deziluzia de după proclamarea independenţei

După proclamarea independenţei, majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova au crezut că, în condiţii de democraţie, vor trăi mai bine. Şi, într-adevăr, Moldova pornea cu una din primele şanse dintre statele ex-sovietice de a înregistra progrese în dezvoltarea sa ca stat democratic. Dar, în scurt timp, s-a văzut că noul stat nu avea nici capacităţile, dar nici voinţa necesară pentru a face un salt decisiv spre un trai mai bun, rămânând să se bălăcească într-o interminabilă tranziţie.

2). Deziluzia de după războiul de pe Nistru

Când a izbucnit conflictul de pe Nistru în 1992, mulţi cetăţeni s-au ridicat, mânaţi de un patriotism sincer, de dorinţa să-şi apare ţara. Unii şi-au jertfit viaţa, alţii – sănătatea, dar în anii următori s-a dovedit că statul, politicienii nu au fost în stare să aprecieze jertfa lor, provocând întregii societăţii o mare deziluzie.

3). Deziluzia de pe urma guvernării agrariene

În urma alegerilor parlamentare din 1994, la putere în Moldova au venit agrarienii, obţinând 56 de mandate de deputat din 101. Aceştia au fost susţinuţi în mare parte de oamenii care şi-au dorit relansarea agriculturii ca o primă condiţie pentru un trai mai bun. Dar agrarienii nu doar că nu au fost în stare să răspundă acestei aşteptări a societăţii, ci, prin acţiunile lor, au aprofundat şi mai mult criza generală ce începea să se prefigureze în Moldova.

4). Deziluzia de pe urma guvernării ADR

O speranţă la un trai mai bun a apărut în Moldova după alegerile parlamentare din 1998, când trei mari formaţiuni democratice au creat prima coaliţie de guvernare democratică din Republica Moldova. Dar această coaliţie avea să se termine cu o mare deziluzie, în mai puţin de doi ani de guvernare provocând mai multe crize politice şi de guvern şi nefiind nici măcar în stare să-şi ducă mandatul până la sfârşit. Mai mult, rezultatele dezastruoase ale acestei coaliţii aveau să favorizeze venirea comuniştilor la putere, după alegerile parlamentare anticipate din 2001, cu majoritate constituţională.

5). Deziluzia de pe urma modificării Constituţiei în 2000

La 5 iulie 2000, Parlamentul a modificat Constituţia, stabilind trecerea republicii la forma de guvernare parlamentară. Dar ceea ce părea o soluţie bună la acel moment pentru a salva ţara de la o deviere spre totalitarism, s-a dovedit ulterior un mare eşec democratic. În anii următori, această modificare a Constituţiei avea nu doar să contribuie la concentrarea totală a puterii în mâinile comuniştilor, dar şi să provoace numeroase crize politice de durată.

6). Deziluzia provocată de unele partide democratice în 2005

Deputaţii unor partide democratice, ca PPCD, PSL, PD au votat, în aprilie 2005, pentru realegerea lui Vladimir Voronin în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Deziluzia a fost atât de mare, încât aceste partide s-au pomenit în scurt timp practic fără susţinători. În special, consecinţele le-a resimţit PPCD, care practic a dispărut din viaţa politică activă a ţării.

7). Deziluzia de pe urma guvernării comuniste

Alegătorii au acordat susţinere masivă comuniştilor în două campanii electorale consecutive – 2001 şi 2005. Dar, deşi au avut toată puterea şi chiar au schimbat strategia de minimum două ori în această perioadă, comuniştii aşa şi nu au reuşit să scoată Moldova din postura de cel mai sărac stat din Europa.

8). Deziluzia provocată de PLDM

Înregistrat oficial în 2008, deja în 2009, PLDM era la guvernare, preluând puterea, împreună cu alte partide democratice, pe fonul unei mari aşteptări a electoratului democratic de a trăi într-un stat european modern. În anii următori, ponderea PLDM a crescut şi mai mult, dar totul avea să se termine cu o mare deziluzie în 2015, când acest partid a ajuns practic la limita anonimatului politic.

9). Deziluzia provocată de PL

PL a început să crească în 2005, preluând practic în totalitate fostul electorat al PPCD. În 2009 PL vine la guvernare, împreună cu alte partide democratice şi se află la putere până în 2013. În 2015 revine la guvernare, iar la începutul anului 2016 face greşeala fatală – după ce liberalii îi susţin pe democraţi şi învestesc Guvernul Filip în condiţiile în care cea mai mare parte a populaţiei îşi dorea alegeri parlamentare anticipate, rating-ul acestui partid începe să cadă vertiginos, el ajungând în scurt timp în anonimat politic.

10). Deziluzia provocată de Iurie Leancă

În 2014 şi la începutul lui 2015, Iurie Leancă era cel mai popular politician din Moldova şi mulţi cetăţeni îşi legau de el speranţele la un trai mai bun. Dar, începând cu 2015, rating-ul său cade vertiginos, oamenii înţelegând ce rol a jucat el în furtul miliardului din sistemul bancar, cât de independent este el în realitate din punct de vedere politic, ce avere reală are, ce rol joacă în anumite procese politice etc. Către finele lui 2016, el ajunge la limita anonimatului politic, fiind una din cele mai mari deziluzii politice din anii de independenţă.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online