[ X ]
Important24 Iunie 2017 09:00

(INTERVIU) Vladimir Țurcan: Autoritatea Președintelui RM este în creștere, în paralel cu creșterea autorității și imaginii PSRM

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, deputatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vladimir Țurcan, a vorbit despre creșterea constantă a socialiștilor, dacă a influențat cumva activitatea partidului plecarea lui Igor Dodon de la cârmă, despre referendumurile anunțate, dacă e sau nu necesară reforma Guvernului în versiunea propusă de PDM, dacă va susține modificarea sistemului electoral, despre relația cu Vladimir Voronin, dar și alte aspecte importante.

_BAA4256

T.: Domnule Țurcan, faceți parte din cel mai puternic partid, cel puțin aceasta arată sondajele. Cui se datorează această creștere constantă?

V.Ț.: Eu cred că, această creștere a autorității partidului se datorează echipei – echipei care a fost formată pe parcursul acestor ani, datorită liderilor acestui partid și, în primul rând, lui Igor Dodon, care datorită acestei autorități și creșteri a acestei autorități a fost ales de popor în funcția de președinte al țării.

Al doilea element este continuitatea care există. Igor Dodon și-a suspendat activitatea de membru și lider al PSRM, iar această funcție a fost preluată de Zinaida Greceanîi, care iarăși este o persoană nu pur și simplu cunoscută în țară, dar are autoritate, cît ca un profesionalist extraordinar, atît și ca un politician de nivel înalt. În general, toată echipa este formată din două părți: una – cei cu experiență de viață, viață politică, profesională, cunoscuți de cetățeni, iar a doua –   tineretul. Muncim cot la cot, iar împreună suntem ceea ce se numește echipă. Lucrăm nemijlocit cu oameni, direct cu oamenii, permanent suntem în contact, iar în măsura posibilităților acordăm nu pur și simplu atenție problemelor, dar și luăm măsurile necesare pentru a fi rezolvate. Rezultatul este ceea ce avem.

T.: Odată cu obținerea mandatului de Președinte, Igor Dodon a renunțat la funcția de lider al PSRM. A influențat acest fapt activitatea și dezvoltarea PSRM?

V.Ț.: Nu. Printre altele, însuși suspendarea temporară, în opinia noastră – această prevedere a legii este neconstituțională. În acest context, avem de gând să contestăm această prevedere la Curtea Constituțională.

Eu consider că, nu a influențat, ba mai mult – faptul alegerii în funcția de Președinte tocmai că a contribuit. Toată lumea vede foarte bine că dumnealui este un Președinte adevărat, puternic, nu stă în birouri sau la Condrița și tace, dar permanent este în activități, în înaintarea multor inițiative, solicitări, întrevederi cu omologi de nivel înalt. Asta vorbește despre aceea că dumnealui în plină măsură realizează potențialul împuternicirilor  Președintelui, care nu au fost utilizate anterior și unii le-au uitat. Unii cred că își depășește atribuțiile. Unii chiar se gândesc la înaintarea unei cereri de demitere. Nu le va reuși: unu – nu este temei, iar doi – eu sunt sigur că populația nu va susține această cerere la referendum. Sondajele demonstrează acest lucru. Autoritatea Președintelui RM este în creștere, paralel cu creșterea autorității și imaginii partidului.

_BAA4254

T.: Socialiştii au declarat că susţin referendumul iniţiat de Preşedintele Igor Dodon, care va avea loc la 24 septembrie 2017. Cum vă pregătiți de acesta? Când dați startul campaniei?

V.Ț.: Noi deja suntem în desfășurarea mai multor acțiuni, activități de a explica oamenilor ce noi dorim. Noi aducem la cunoștință oamenilor care probleme sunt astăzi în centrul atenției a țării și a președintelui, prin inițiativa în cauză. Propunem ca dumnealor să mediteze, să conștientizeze aceste întrebări și să-și formeze o opinie clară vizavi de aceste întrebări care vor fi supuse referendumului. Mai mult decât atât, reieșind din sondajele care se prezintă, se vede că ținta acestor întrebări corespunde cu cerințele și opinia oamenilor. Eu sunt sigur că acest referendum, totuși, va avea loc. Scopul referendumului este de a verifica opinia cetățenilor pe mai multe subiecte.

T.: Chiar voiam să vă întreb este posibil ca referendumul acesta să nu aibă loc, din diferite motive?  Aveţi o variantă de rezervă pentru aceasta?

V.Ț.: Eu sunt sigur că, acest referendum va avea loc. Sunt sigur. Noi nu trebuie să căutăm alte variante de rezervă. Este cerința absolut legală și constituțională, întrebările corespund necesităților și problemelor. Da, este un referendum consultativ, dar cu subiecte ce vizează societatea. Cetățenii doresc și o să-și dea verdictul.

_BAA4263

T.: Totodată, socialiștii își doresc ca referendumul pentru demiterea Primarului, Dorin Chirtoacă să se desfășoare în aceeași zi, pe 24 septembrie. Pe cât e de  posibil? Nu credeți că alegătorii pur și simplu se vor încurca?

V.Ț.: Nu. Vrem în aceeași zi pentru a face economii din resursele publice. Legea permite să fie comasate două referendumuri. Nu cred că va fi o încurcătură, va fi un buletin cu subiectul ce ține de demiterea Primarului și vor da răspuns doar cei care au viză de reședință în Chișinău sau în suburbii și alt buletin ce ține de întrebările anunțate de șeful statului pe mai multe subiecte și vizează întreg  teritoriul țării. Nu-i nimic dificil, nu va fi o încurcătură și așa ceva legea permite.

T.: Dvs., personal, susțineți modificarea Codului electoral? De ce?

V.Ț.: Încă din anul 2011, acesta era, este și va fi scopul strategic al PSRM, de a introduce sistem mixt. Pentru ca să comasăm: dintr-o parte – posibilitatea politică a partidelor să fie trecute prin testarea opiniei cetățenilor și anume pe liste de partid, și totodată, jumătate din cei 101 deputați să fie aleși prin testarea opiniilor cetățenilor, care locuiesc într-o circumscripție așa numită uninominală. Este o simbioză absolut democratică, mai mult decât atât – dorită de cetățeni.

Totodată, în 2014, când au fost alegerile parlamentare, PSRM a inclus în programul platformei electorale anume această prevedere, ca în caz că venim la putere – să implementăm acest sistem mixt. Problema tacticii era când anume era posibil de propus acest sistem mixt și iată acum a venit timpul potrivit. Da, într-adevăr acest proiect a fost înaintat ca o alternativă a proiectului înaintat de democrați – uninominal. Noi considerăm că, acest proiect cu sistem uninominal este unul absolut nerezonabil și inoportun pentru RM, mai ales că – acel mecanism privind revocarea deputatului era neconstituțional. În aceste condiții, am zis că, cea mai bună variantă și oportună este să înaintăm proiectul nostru. Clar că, acest proiect a fost pregătit în mod de urgentă. Atunci când democrații au dorit ca să fie examinat proiectul lor, noi am pus condiția sau le examinăm pe ambele  sau noi părăsim sala. Au fost nevoiți să cedeze. Prezentând proiectul nostru și ei au înțeles, că – da, în comparație – al nostru este mai rezonabil, mai democratic și corespunde doleanțelor cetățenilor. Iată de ce au fost nevoiți să accepte această variantă.

Acum acest proiect a trecut avizarea Comisiei de la Veneția. Clar, nu-i nimic în lumea aceasta perfect, evident că – și aici sunt întrebări ce trebuie să fie introduse ca amendamente, dar nu în esență și nu a conceptului, dar ceea ce ține de mecanisme – la aceea și a atras atenția Comisia de la Veneția. Nu poate fi avizul Comisiei de la Veneția pozitiv sau negativ, deoarece odată ce sunt expuse unele obiecții deja înseamnă existența criticii. Dumnealor au expus opinia – cum ar trebui sau ar fi mai bine. Noi vom veni cu amendamente la acest proiect și anume propuneri ce vor viza votarea în Diasporă, Transnistria, UTA Găgăuzia ce ține de circumscripții uninominale, dar vom insista ca pragul electoral să nu fie modificat, pentru ca votarea să fie doar dintr-un singur tur, cu alte cuvinte să putem organiza alegeri corecte și democratice.

_BAA4276

T.: Dacă va fi votul mixt, dvs. admiteți că veți candida în nume propriu și nu pe lista de partid?

V.Ț.: Noi suntem într-o echipă, respectiv noi trebuie să susținem echipa. Mai mult decât atât, partidul are dreptul să înainteze și pe uninominal aceeași persoană și pe liste de partid. De aceea, aceasta e problema tacticii partidului. Noi, la momentul oportun, care va fi mai aproape de începerea campaniei electorale, vom determina în cadrul partidului cine și unde va fi, iar mai departe va ține și de decizia fiecăruia. Cineva dacă nu va nimeri în nici o listă poate să încerce să meargă pe varianta de independent.

T.: Unii spun că, votul mixt avantajează anume PDM și PSRM. Cum comentați?

V.Ț.: Atunci când am explicat acest sistem, am spus că toți au șanse egale, deoarece va fi posibilitatea să participe și partide – toți cei care cred că au program și echipă, care merită să fie susținută, o să aibă avantaje și pe uninominale și cei care, totodată au în componența partidului oameni cu autoritate, respectiv și acolo vor avea avantaje. Dar cei care nu vor avea susținere nici acolo – nici acolo… de aceea, toate aprecierile precum că e avantajos pentru unii sau alții, îmi pare că este un exercițiu inutil.

T.: Credeți că, trecerea la sistemul mixt va asigura un scor electoral mai mare la viitoarele alegeri pentru PSRM?

V.Ț.: Eu sunt sigur că anume așa și va fi. Eu sunt sigur că PSRM o să vină la putere, sunt sigur că o să avem majoritatea necesară pentru ca să formăm și Guvernul. Pentru noi, în principiu e tot una care sistem electoral va fi, principalul este ca – cetățeanul să înțeleagă că noi nu ne temem, noi avem încrederea din partea populației. Orice partid are scopul de a veni la putere și eu sunt sigur că PSRM acest scop îl va realiza.

_BAA4274

T.: PSRM își dorește să ajungă la guvernare? Cu cine e dispus să facă coaliție (daca analizăm sondajele, în viitorul Parlament posibil  vor ajunge PSRM, PAS,  PPDA, PN, PDM)? Cu cine categoric nu?

V.Ț.: În primul rând, vom vedea pe cine vor alege cetățenii. După aceea, ne vom așeza la masa de negocieri, vedem cine a trecut, comparăm scopurile noastre, viziunile și, după aceea – luăm decizia.

T.: Pe cât de pregătit ar fi PSRM de alegeri parlamentare anticipate?

V.Ț.: Știți, este așa un proverb că un partid solid, un partid puternic începe să se pregătească pentru alegeri a doua zi după alegerile precedente. Au trecut deja mai bine de doi ani, noi nu stăm nici o zi, muncim pentru că ne așteaptă – fie alegeri anticipate, fie ordinare, locale, etc.. Asta e și menirea, esența și scopul, rolul unui partid.

T.: E sau nu necesară reforma Guvernului în versiunea propusă de PDM?

V.Ț.: Când este vorba despre scopul anunțat de a eficientiza, restructura pentru a micșora numărul de ministere, aparatului birocratic – este o idee bună și toate partidele, cred că, ar fi pentru. Altceva e cum se face acest lucru, cine face acest lucru și dacă este într-adevăr real să fie obținute aceste scopuri. Iată aici, noi avem foarte mari rezerve că PDM va face acest lucru. Pentru mine, nu este clar cum Ministerul Agriculturii o să fie comasat cu Ministerul Ecologiei, nu prea pot înțelege. Mă pune în gardă dacă nu cumva această comasare este gândită mai mult pur tehnică, s-a pus pe hârtie, denumirea parcă coincide, haideți să le comasăm. Eu am foarte mari rezerve față de această reformă. Cu atât mai mult, se mai aude că vor să facă și reforma Administrației Publice Locale, prin comasarea primăriilor, comasarea unor raioane. Noi deja am trecut aceste lucruri la începutul anilor 2000 și am văzut la ce s-a ajuns: distrugerea infrastructurii sociale. Noi ce dorim? Să sărăcim satele, să nimicim satele, să alungăm lumea sau să plece peste hotare? Dacă acesta este scopul, atunci acesta absolut nu corespunde cu prioritățile PSRM.

_BAA4267

T.: Președintele Parlamentului este în căutarea încă a unui vicepreședinte al Legislativului, reprezentant al opoziției și insistă să fie o doamnă. În acest sens,  PSRM are cinci doamne deputate. Va propus Andrian Candu să înaintați pe cineva? În genere, pe cine ați recomanda?

V.Ț.: Știți, este o întrebare care nu este în prioritățile noastre. În primul rând, dlui vorbește despre doamna din opoziție, dar dacă ridicăm arhiva Parlamentului, atunci în această Legislatură doar PSRM a declarat că este în opoziție – restul sunt în situația când se numesc opoziție doar fiindcă s-au pomenit în această situație din diferite motive. Treaba lor, dacă se consideră în opoziție îi lasăm să înainteze candidaturi. Eu consider, personal, că, PSRM nu trebuie să înainteze în această situație nici un candidat.  Mai mult decât atât, în aceste condiții este o funcție absolut tehnică. Majoritatea aparține unora, ce o să facă acolo reprezentantul opoziție? O să stea alături? Nu avem nevoie.

T.: Sunteți  deputat pe listele PSRM, dar nu erați și membru. Nu intenționați sau poate deja ați aderat la PSRM?

V.Ț.: Eu deja am aderat la PSRM, deja am și carnet de membru. Am aderat anul acesta. Pe parcursul acestor ani am ajuns la concluzia că, consolidarea reală a stângii trebuie să fie făcută conștient, să fie făcută atunci când noi vedem că într-adevăr este consolidarea echipelor. O bună parte dintre cei care au fost alături de  mine în cadrul Partidului „Moldova Unită”, astăzi sunt în PSRM. Mă mândresc că oamenii aceștia sunt în rândurile PSRM, unii chiar sunt și foarte activi.

T.: În context, vă rog să faceți lumină în cazul cu Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова”, unde încă oficial sunteți lider.  Care e situația?

V.Ț.: Activitatea partidului este conservată. Modificările respective dacă nu s-au făcut, eu am să mă adresez la colegii care au rămas ca să facă aceste modificări. O bună parte din partidele înregistrate la Ministerul Justiției sunt conservate – asta-i realitatea Moldovei.

_BAA4265

T.: Dvs., ați fost membru al PCRM, unul din cei mai activi. În ce relație sunteți acum cu Vladimir Voronin? Mai are șanse PCRM să treacă pragul electoral la următoarele alegeri?

V.Ț.: Nu am fost membru. Eu, în anul 2001, fiind Ministru de interne, am acceptat propunerea dlui Voronin să merg la alegeri pe listele PCRM, ca o persoană fără de partid, am suspendat activitatea mea în calitate de ministru și m-am încadrat în modul cel mai activ în activitatea electorală. După aceea, în 2002-2005 am fost Ambasador al RM la Moscova, m-am întors, iarăși, la propunerea dlui Voronin pentru ca să fiu inclus în campania electorală din 2005. Așa au fost toți anii aceștia, nefiind membru de partid, deoarece, cu regret, ulterior s-a început procesul de degradare – degradare nu a  membrilor de partid, dar de degradare la nivelul conducerii partidului, din punct de vedere al implementării agendei. Iată de ce, după mai multe discuții, eu am fost nevoit să părăsesc această fracțiune.

Cu regret, dl Vladimir Voronin nu a realizat o șansă istorică pe care a avut-o, șansă istorică ca să fie într-adevăr un Vladimir. A avut posibilitatea și a avut echipă, nu a realizat această șansă. De ce? Rămâne și-l vizează pe dlui. Cu regret, foarte mulți oameni au avut încredere, și eu tot. De aceea, cu regret, acest partid merge pe calea de a pleca de pe arena politică a RM și asta trebuie să fie clar. Nu mă adresez la conducerea PCRM, îi vizează, dar asta trebuie să fie clar pentru cetățenii simpli care au susținut acest partid ani la rând.

T.: Ce nu cunoaște lumea despre Vladimir Țurcan?

V.Ț.: Știți, uneori citesc și îmi pare că unii știu mai multe decât aș ști eu. Eu sunt cel care sunt, în măsura posibilităților cum poate fi un politician, dar poate și mai mult – sunt sincer, deschis pentru comunicare. De aceea, dacă este ceva ce nu cunoaște cineva – eu sunt deschis, poftim – mă întrebați! Ceea ce este cunoscut este în vizorul oamenilor, deoarece, fiind om public, vrând ne vrând se găsește informație.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online