[ X ]
Important19 Iunie 2017 17:00

Veaceslav Untilă: Pe exterior „stelele” sunt favorabile Republicii Moldova

Încetul cu încetul, toate prezicerile politice sumbre legate de prezentul şi viitorul Uniunii Europene au început a se spulbera şi astăzi, putem consta că a mai rămas numai un test (din mulţimea de teste de care se vorbea cu doar câteva luni în urmă), iar dacă şi acesta va fi trecut (nu mă îndoiesc că anume aşa va fi), vom putea respira uşuraţi şi spune: norii negri ce pluteau deasupra UE s-au risipit, ceea ce va permite Republicii Moldova să viseze în continuare la un viitor european frumos. Despre aceasta scrie, într-o postare pe blogul personal, Preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă.

El aminteşte care erau temerile privind viitorul UE, enunţate în repetate rânduri în ultimele luni. „Mai întâi a existat bănuiala că în alegerile parlamentare din Olanda vor învinge adepţii ideii ca această ţară să părăsească UE, ceea ce ar fi fost o lovitură dură pentru Uniune. Nu a fost însă să fie, victoria fiind obţinută de forţele pro-europene. Au urmat alegerile prezidenţiale din Franţa. Acestea au fost câştigate de Emmanuel Macron, care imediat după preluarea mandatului a formulat viziuni clare de reformare şi consolidare a UE. După care au venit alegerile parlamentare din Franţa, dar şi acestea au fost câştigate de partidul înfiinţat de Macron – Republica În Marş, ceea ce-i asigură şefului statului francez o majoritate confortabilă în continuare. O altă temere era legată de ieşirea rapidă a Marii Britanii din UE, ca urmare a Brexit-ului, fapt ce ar fi generat anumite şocuri la nivelul Uniunii. Dar după recentele alegeri parlamentare anticipate, această variantă a căzut, poziţiile conservatorilor şi personal a Premierului Theresa May, care a declanşat anticipatele, scăzând semnificativ. Apropo, o asemenea atitudine a constituit un semnal că britanicii recunosc indirect că decizia privind Brexit-ul nu fost cea mai bună din câte puteau fi”, notează sursa.

Potrivit lui, „deoarece aceste pericole (pentru viitorul UE) au rămas în urmă, acum toată atenţia se îndreaptă spre scrutinul parlamentar din Germania, preconizat pentru data de 24 septembrie”. În context, Veaceslav Untilă afirmă că, „deşi poziţiile Cancelarului german, Angela Merkel, par mai slăbite ca oricând, totuşi, experţii spun că forţele pro-europene, cel mai probabil, vor învinge şi astfel va dispărea ultima suspiciune că procesele electorale din principalele ţări ale UE pot pune cumva în pericol viitorul Uniunii”.

„Deci, pe exterior „stelele” sunt favorabile Republicii Moldova – Uniunea Europeană are viitor şi acesta poate fi chiar unul mai bun decât prezentul. De aceea, nu ne rămâne decât să ne facem conştiincios temele de acasă şi să urmăm consecvent calea aleasă cu ani în urmă”, mai notează el.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online