[ X ]
Exclusiv19 Iunie 2017 06:00

Partea invizibilă a intenţiei de modificare a sistemului electoral

Lansarea ideii de modificare a sistemului electoral, a generat mai multe efecte, care rămân pe planul secund, departe de ochii oamenilor. La aceste efecte, TRIBUNA s-a referit în cadrul unui clasament convenţional.

Primul efect este divizarea clasei politice şi a societăţii. „Incontestabil, intenţia de modificare a sistemului electoral a divizat clasa politică şi societatea, în general, în două tabere – adepţii şi oponenţii modificării sistemului. Iar desele acţiuni publice pro şi contra acestei intenşii doar accentuează cât de divizată este la moment societatea în această problemă importantă”, se spune în materialul citat.

Al doilea efect este „internaţionalizarea” subiectului R. Moldova. „Intenţia de a modifica sistemul electoral a adus Republica Moldova în atenţia mai multor instituţii internaţionale – fie că e vorba de Uniunea Europeană, fie de Comisia de la Veneţia, fie de OSCE/ODIHR etc. Şi, din păcate, aceasta nu a însemnat un plus de imagine pentru democraţia moldovenească, ci, din contra, a dat motiv pentru a fi formulate mai multe temeri şi suspiciuni privind viitorul democratic al RM”, notează sursa.

Al treilea efect este creşterea interesului cetăţenilor faţă de politică. „Un efect al intenţiei de modificare a sistemului electoral a fost şi creşterea interesului cetăţenilor faţă de politică. Oamenii au început să discute activ acest subiect, unii fiind pro, alţii – contra. Cert este că el a devenit chiar şi subiect de discuţii la un pahar de vin prin sate, fiind un indicator al unei creşteri bruşte a interesului oamenilor faţă de politică”, se mai spune în top.

Notă: Versiunea integrală a clasamentului poate fi accesată la acest link.

Cristina Pendea

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online