[ X ]
Breaking news19 Iunie 2017 15:16

Comisia de la Veneția a publicat opinia integrală. Iată ce recomandă în privința modificării sistemului electoral în RM!

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul integral în privința inițiativei de a modifica sistemul electoral proporțional din Republica Moldova în sistemul electoral mixt.

După cum comunică TRIBUNA, cu referire la documentul oficial, Comisia de la Veneția menționează că opinia și recomandările comunicat în anul 2014, când a fost înaintat un proiect de lege similar, sunt valabile și acum.

Comisia susține că, în situația actuală din Republica Moldova, reforma electorală ar putea avea impact negativ la nivel local, avânt în vedere candidații independenți care au anumite legături cu oameni de faceri care urmăresc propriile interese.

Totodată, se stipulează faptul că mai mare eficiență ar fi înregistrată dacă lacunele din legislația electorală actuală ar fi revizuite și înlăturate, decât – adoptarea unei noi legi.

Comisia mai afirmă că este necesară revizuirea legislației ce ține de partidele politice și finanțarea campaniei electorale.

În opinia Comisiei, reprezentarea minorităților în Parlament, prin intermediul sistemului mixt, este o provocare și este necesară o metodologie clară pentru crearea circumscripțiilor. Totodată, propunerile privind reprezentarea Transnistriei și Diasporei nu sunt convingătoare și nici implementabile.

De asemenea, Comisia reiterează că, proiectul de lege trebuie adoptat doar după dezbateri cu implicarea tuturor părților vizite și în urma obținerii unui consens larg în societate, dar și spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran.

Cristina Gurez

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online