[ X ]
Important18 Iunie 2017 09:00

TOP-10 efecte ale intenţiei de modificare a sistemului electoral

Chiar dacă încă nu a ajuns lege, intenţia de modificare a sistemului electoral (fie că se va trece la un sistem uninominal, fie la unul mixt) deja a generat numeroase efecte. La ele ne vom referi mai jos, în cadrul unui clasament convenţional.

1). Divizarea clasei politice şi a societăţii

Incontestabil, intenţia de modificare a sistemului electoral a divizat clasa politică şi societatea, în general, în două tabere – adepţii şi oponenţii modificării sistemului. Iar desele acţiuni publice pro şi contra acestei intenşii doar accentuează cât de divizată este la moment societatea în această problemă importantă.

2). „Internaţionalizarea” subiectului R. Moldova

Intenţia de a modifica sistemul electoral a adus Republica Moldova în atenţia mai multor instituţii internaţionale – fie că e vorba de Uniunea Europeană, fie de Comisia de la Veneţia, fie de OSCE/ODIHR etc. Şi, din păcate, aceasta nu a însemnat un plus de imagine pentru democraţia moldovenească, ci, din contra, a dat motiv pentru a fi formulate mai multe temeri şi suspiciuni privind viitorul democratic al RM.

3). Creşterea interesului cetăţenilor faţă de politică

Un efect al intenţiei de modificare a sistemului electoral a fost şi creşterea interesului cetăţenilor faţă de politică. Oamenii au început să discute activ acest subiect, unii fiind pro, alţii – contra. Cert este că el a devenit chiar şi subiect de discuţii la un pahar de vin prin sate, fiind un indicator al unei creşteri bruşte a interesului oamenilor faţă de politică.

4). Implicarea mai multor personalităţi în acţiuni politice

Oameni din cultură, artă, personalităţi ce s-au afirmat în diverse domenii s-au implicat atât în acţiunile de promovare a modificării sistemului electoral, cât şi în acţiuni ce au avut drept scop stoparea respectivului proces. O atare implicare a personalităţilor notorii în acţiuni politice în afara campaniilor electorale, în Moldova nu a mai fost vre-odată.

5). Trecerea subiectelor social-economice pe planul secund

Chiar dacă nivelul de viaţă în RM continuă să se înrăutăţească, de când a fost lansată ideea modificării sistemului electoral, toate discuţiile la subiecte social-economice au trecut pe planul secund. Astfel, presiunea populară pe guvernare s-a diminuat cu mult, creându-se chiar o anumită zonă de confort pentru acei ce reprezintă puterea în Moldova.

6). Schimbarea accentelor privind eventualele alegeri parlamentare anticipate

Dacă până la lansarea ideii de modificare a sistemului electoral, mai multe forţe de opoziţie cereau în continuu dizolvarea Parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, acum, din contra, formulează temeri că aceste alegeri ar urma să fie organizate în baza sistemului electoral modificat, astfel guvernarea consolidându-şi poziţiile.

7). Schimbarea configuraţiei politice a coaliţiei de guvernare

O versiune discutată intens este că refuzul liberalilor de a susţine schimbarea sistemului electoral a pus începutul acelor procese care aveau să culmineze cu retragerea PL de la guvernare şi cu atragerea (neoficială) la putere a deputaţilor popular-europeni.

8). „Decapitarea” Primăriei capitalei

În aceeaşi logică, se înscrie, potrivit unei versiuni, şi plasarea în arest a mai multor oficiali din cadrul Primăriei capitalei, inclusiv a Primarului Dorin Chirtoacă, Astfel, de facto, Primăria capitalei a fost „decapitată”.

9). Accelerarea reformei Guvernului

Fiind în zona versiunilor neoficiale, face să menţionăm că, potrivit uneia dintre ele, reforma Guvernului urma să fie adoptată către finele anului, însă retragerea liberalilor de la guvernare a accelerat-o. Iar aceasta înseamnă că şi aici avem de a face cu o consecinţă indirectă a intenţiei de modificare a sistemului electoral.

10). „Developarea” mai multor analişti, jurnalişti şi bloggeri

Mobilizarea totală de care au dat dovadă promotorii modificării sistemului electoral, i-au determinat să arunce în luptă toate resursele de care dispun. Iar aceasta i-a „developat” pe mulţi analişti, bloggeri şi jurnalişti, consideraţi independenţi până la acea etapă.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online