[ X ]
Important18 Iunie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Viorel Cibotaru, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

Astăzi se împlineşte exact un an de când Viorel Cibotaru a fost ales Preşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în cadrul celui de-al VII Congres al formaţiunii.

Nu a fost un an uşor pentru Viorel Cibotaru şi partidul pe care-l conduce, dar, totodată, a fost un an important pentru repoziţionarea formaţiunii, curăţarea rândurilor ei şi trasarea unor obiective clare de viitor. În acest an, PLDM a ieşit din zona de vulnerabilitate în care se afla, a încetat exodul foştilor săi membri şi activişti, ceea ce a permis evaluarea obiectivă a potenţialului formaţiunii şi începerea unui nou şi anevoios proces de construcţie internă. Baza pe care se reconstruieşte PLDM, judecând după unele afirmaţii ale reprezentanţilor acestei formaţiuni, pare una solidă, deşi rating-ul PLDM continuă să fie unul scăzut, iar perspectivele de viitor – incerte.

Un merit incontestabil al lui Viorel Cibotaru este faptul că nu a încercat să oprească exodul de membri ai PLDM, astfel partidul trecând printr-un amplu proces de purificare. De asemenea, un merit al său este şi poziţionarea reuşită a PLDM în cadrul discuţiilor şi negocierilor dintre partidele de centru-dreapta, iar aceasta deschide anumite perspective de viitor pentru formaţiune.

Viorel Cibotaru a ales o tactică de dezvoltare lentă pentru PLDM, o strategie bazată pe prudenţă şi clarviziune şi, probabil, această tactică şi această strategie sunt cele mai corecte în situaţia în care s-a pomenit acest partid. Rămâne să vedem ce rezultate vor da ele în viitor şi dacă, datorită lor, PLDM va reuşi să revină în marele joc politic.

TRIBUNA precizează: Viorel Cibotaru s-a născut pe data de 9 aprilie 1958 în Chişinău. Între 1975 – 1980 a studiat jurnalismul la facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Moldova; 1981–1985 – Studii postuniversitare la Aspirantura Universităţii de Stat din Moldova; 1994 – Cercetător ştiinţific superior în cadrul Programului de studii postcomuniste de securitate de la Departamentul Studiilor de Război al Colegiului Regal din Londra, Marea Britanie; 1998-1999 – Curs Superior 93 al Colegiului de Apărare al NATO din Roma, Italia; 2005 – Program de Studii (Visiting Professor) la Şcoala de Jurnalism Missouri, Missouri University, USA; Cursul Superior „Challenges to NATO’s Transformation: A Look Across the Mediterranean”, George C. Marshall European Center for Security Studies, Germany; 2011 – Curs Superior de instruire „Strategic Economic Needs Security Exercise (S.E.N.S.E.)” la Şcoala Naţională de Administrare Publică din Varşovia, Polonia. Printre funcţiile ocupate se numără: 1992-1999 – Ministerul Apărării, Şef al Direcţiei relaţii externe; 1999 – Locţiitor al Comandantului Forţelor de menţinere a păcii ale Republicii Moldova; 1999 – 2013 – conferenţiar universitar, catedra de jurnalism a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova; 2009 – prezent – Director al Centrului de Informare şi Documentare despre NATO în Moldova; 2000 – 2006 director de programe, Institutul de Politici Publice; 2006 – 2015 – Colegiul Invizibil din Moldova, Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova; 2015 – Ministru al Apărării al Republicii Moldova. Limbi vorbite: româna, rusa, engleza, franceza, italiana. Starea civilă: este căsătorit, are un copil.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online