[ X ]
Breaking news17 Iunie 2017 13:24

Președintele Parlamentului, despre avizul Comisiei de la Veneția: Vom acționa așa cum vor cetățenii

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut unele precizări asupra avizului Comisiei de la Veneția, în privința proiectului de modificare a sistemului electoral.

După cum comunică TRIBUNA, Andrian Candu a menționat că guvernarea va ține cont de recomandările Comisiei și va acționa așa cum vrea majoritatea cetățenilor.

„Comisia de la Veneția s-a expus asupra proiectului de lege, dar și a inițiativei Președintelui Igor Dodon de a modifica Constituția. Avem recomandările tehnic-juridice, ce țin de formarea circumscripțiilor, astfel încât criteriile de formare să fie cât mai bine stabilite în lege și să nu preseze CEC-ul.

Comisia recomandă să găsim alte mecanisme pentru a le delimita. O altă recomandare este felul de cum vor fi reprezentați cei din diaspora și din regiunea transnistreană. Comisia mai recomandă să stabilim și să menținem mecanismele de promovare a femeilor în politică. Sunt și alte recomandări, de ex. ce ține de finanțarea campaniei electorale. Toate aceste recomandări vor fi luate în calcul și dezbătute în R. Moldova.

Schimbarea sistemului nu este de competența Comisiei de la Veneția – ei așa și au menționat, că nu pot spune ce trebuie să facă un stat, ea vine doar cu recomandări. Comisia ne-a recomandat să nu grăbim procesul.. În acest sens, noi vom acționa așa cum am promis cetățenilor, ceea ce ei își doresc, pentru că asta înseamnă democrație și, totodată, vom ține cont de recomandările Comisiei”, a spus Andrian Candu.

Cristina Parfeni

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2017”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online