[ X ]
Exclusiv16 Iunie 2017 15:00

OPINIE: Sistemul de vot din România ar fi bun şi pentru Republica Moldova

Partidul Unității Naționale (PUN) este împotriva votului uninominal sau mixt, fiindcă aceste două sisteme „riscă să excludă unioniștii din viitorul Parlament”. Declarația a fost făcută pentru TRIBUNA de către prim-vicepreședintele PUN, Ana Guțu.

Ana Guțu a declarat că, dacă ar fi să aleagă un sistem de vot, atunci ar fi  de acord să fie armonizat sistemul nostru de vot cu cel din România. „Fiindcă este un fel de simbioză dintre sistemul majoritar și cel proporțional, adică și pe liste de partid, dar repartizate circumscripțial. Este foarte interesant acest sistem de vot din România care există și credem că pentru RM tot ar fi unul bun”, a precizat politiciana.

Potrivit Anei Guțu, am putem să ne inspirăm și din experiența țărilor baltice și scandinave. „Mă refer la sistemul cu liste de partid, dar deschise, adică alegătorul singur pune ordinea candidaților în aceste liste de partid. Însă, cred că noi, din păcate, nu putem să-l implementăm din cauza dezinformării și a informării foarte slabe, precare a cetățenilor. Informarea este și manipulatorie și selectivă, neobiectivă. Este foarte greu să crezi că cetățeanul va ști cine sunt oamenii de pe liste. De obicei cetățenii din RM cunosc doar liderul”, a  mai spus Guțu.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online