[ X ]
Exclusiv16 Iunie 2017 12:00

Anatol Ţăranu: Moţiunile de cenzură privind demisia Guvernului sunt elemente ale unor tactici de partid

Cunoscutul analist politic, Anatol Țăranu consideră că inițierea moțiunilor de cenzură împotriva Guvernului Filip, la care am asistat în ultima perioadă,  reprezintă un mijloc de promovare a partidelor.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla dacă PSRM și PLDM au șanse de reușită în ceea ce ţine de moţiunile depuse, în condițiile în care liberalii nu mai sunt la guvernare și nu există o coaliție majoritară în Parlament oficială, Anatol Țăranu a menţionat că „nu avem o majoritate anunțată oficial, dar ea există de facto, chiar dacă există la limită”.

„Problema e că moțiunea de cenzură nu necesită existența unei majorități parlamentare guvernamentale, ci o majoritate parlamentară de opoziție”, a precizat el.

Totodată, Anatol Țăranu a menționat că, autorii moțiunilor inițiate împotriva Guvernului Filip „sunt conștienți de faptul că şansele ca acestea să treacă sunt inexistente”. „Din acest punct de vedere, în Parlament nici pe aproape nu există o majoritate în actualele condiții. Ambele moțiuni de cenzură sunt elemente a unor tactici de partid, care vin să susțină imaginea partidului, să le aducă un anumit capital politic, o anumită prezență în spațiul public”, a spus analistul.

Anatol Țăranu a mai menţionat că moțiunile înaintate de partide au un alt scop decât cel de a obține demisia Guvernului Filip. „Aceste două moțiuni au fost lansate fără ca să aibă finalitate în sensul căderii Guvernului. Ele au cu totul alte obiective. În cazul în care ar exista o joncțiune, ar periclita obiectivele care partidele și le-au pus în față. Dacă ar face front comun, aceasta ar aduce prejudicii ambelor partide”, a declarat el.

Mihaela Conovali

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online