[ X ]
Exclusiv16 Iunie 2017 09:00

(ACUM UN AN) Acţiunea ambasadorilor din ţările UE

TRIBUNA continuă proiectul în care vă prezentăm evenimentele politice ce au avut loc exact acum un an. De data aceasta vă propunem să vă amintiţi ce s-a întîmplat pe 16 iunie 2016.

Socialiştii – la Forumul Economic Internaţional

Preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, Preşedintele fracţiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, dar şi deputatul Vladimir Golovatiuc au întreprins o vizită de lucru la Sankt Petersburg unde au participat la Forumul Economic Internaţional din capitala de nord a Rusiei, organizat sub egida Preşedintelui Federaţiei Ruse, în perioada 16-18 iunie. La Forum a participat Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi peste  10 000 de reprezentanţi ai mediului de afaceri, preşedinţi de state, mass-media, organizaţii obşteşti, politicieni şi savanţi din întreaga lume.

Şedinţă la Guvern prezidată de Pavel Filip

Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat o şedinţă de lucru cu participarea membrilor Guvernului şi conducătorilor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul doi. În cadrul întrunirii, participanţii au discutat cele mai importante probleme și soluţii pentru acestea, abordînd un spectru larg de subiecte ce vizează administrarea publică, precum şi aspecte privind colaborarea dintre autorităţile locale şi cele centrale.

Evaluarea PAS

Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o evaluare a îndeplinirii de către autorităţile de la Chişinău a condiţiilor pentru acordarea primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro oferit de Guvernul României. Concluzia PAS a fost că, în general, chiar dacă guvernarea a inițiat anumite activități pentru realizarea condițiilor asumate, acestea au fost sporadice și foarte puține dintre ele au fost finalizate.

Discuţia lui Pavel Filip cu Johannes Hahn

Premierul Pavel Filip a avut o discuţie telefonică cu Johannes Hahn, Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere. În cadrul discuţiei, Johannes Hahn a acceptat invitaţia lui Pavel Filip de a efectua o vizită în Republica Moldova pînă la finele lunii iulie.

Consultări publice pe marginea modificărilor legislaţiei electorale

La Parlament au avut loc consultări publice pe marginea modificărilor legislaţiei electorale ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale de revenire la alegerea Preşedintelui ţării direct de către cetăţeni. La acestea au participat deputaţi, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Întrevederea lui Pavel Filip cu Philip Batson

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chişinău, Philip Batson. Oficialii au discutat despre procesul de reformare a administraţiei publice din Republica Moldova, priorităţile stabilite de Executiv şi importanţa dezvoltării capacităţilor instituţionale.

Şedința Comisiei de Stat pentru Încorporare

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a prezidat ședința Comisiei de Stat pentru Încorporare, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale, președinții comisiilor de recrutare-încorporare raionale/municipale, precum și comandanții centrelor militare. În cadrul ședinței, s-a discutat despre procesul încorporării în Armata Națională, în perioada mai-iunie 2016.

Acţiunea ambasadorilor din ţările UE

Ambasadorii din ţările Uniunii Europene, acreditaţi la Chişinău, au organizat o acţiune inedită – cu ocazia Campionatului European de Fotbal, au acordat cartonaş roşu corupţiei din Moldova, dorind astfel să sensibilizeze opinia publică despre efectele acestui fenomen extrem de negativ.

Întîlnirea lui Nicolae Timofti cu Lazăr Comănescu şi cu Harlem Désir

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, și cu Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene al Republicii Franceze, Harlem Désir, co-președinți ai Grupul pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM). Șeful statului a salutat vizita celor doi diplomați şi și-a exprimat înalta apreciere pentru susţinerea oferită de către România şi Franţa Republicii Moldova în eforturile de integrare în comunitatea europeană.

Sursa: Almanahul politic al Republicii Moldova – 2016

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...