[ X ]
Breaking news15 Iunie 2017 14:08

UE: Respectul pentru mecanisme democratice eficiente, implicând un sistem parlamentar pluripartidist - o precondiție pentru acordarea asistenței financiare RM

Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat, la 15 iunie curent, un acord  stabilit cu Parlamentul European în vederea acordării asistenței macro-financiare Republicii Moldova.

După cum comunică TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, Republica Moldova va primi până la 100 de milioane de euro – acord convenit de conducerea și reprezentanții Parlamentului European la 6 iunie curent. Astfel, „60 de milioane de euro vor fi sub formă de credite, iar 40 de milioane de euro – sub formă de granturi. Această sumă bine să suplimenteze resursele acordate de Fondul Monetar Internațional, dar și de alte instituții”

Asistența macro-financiară are drept scop de a susține stabilizarea economică a Republicii Moldova, dar și agenda de reforme, contribuind financiar în perioada 2017-2018.

Potrivit sursei, asistența va fi subiectul unui memorandum ce va include condiții precise și specifice aprobate de R.Moldova cu Comisia Europeană.

Totodată, Parlamentul European, Consiliul Europei și Comisia Europeană au adoptat o declarație comună, în contextul inițiativei de schimbare a sistemului electoral din R.Moldova. În declarație se spune: „Respectul pentru mecanisme democratice eficiente, implicând un sistem parlamentar cu mai multe partide și respectul pentru lege, dar și garanțiile pentru drepturile omului sunt o precondiție pentru a primi asistența”.

De asemenea, în decizie au mai fost specificate și alte obiective: eficiența și transparența managementului financiar public, prevenirea eficientă a corupției și spălării de bani, și supravegherea sistemului financiar.

Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă menționează că vor monitoriza, cu regularitate, îndeplinirea precondițiilor și obiectivelor.

De menționat că, Parlamentul European și Consiliul Europei urmează să adopte decizia privind finanțarea fără discuții ulterioare.

Cristina Gurez 

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online