[ X ]
Editorial15 Iunie 2017 07:00

Mesajele ascunse ale puterii pentru europeni

În ultima perioadă guvernarea a făcut mai multe acţiuni, care au fost catalogate de către unii politicieni, analişti şi o parte a presei drept cu vădit caracter anti-rusesc. Aici se înscriu şi acţiunile ce vizează expulzarea a cinci diplomaţi ruşi din Moldova, şi proiectul de lege privind combaterea propagandei posturilor tv străine ce activează în Moldova, şi eforturile depuse în vederea combaterii contrabandei din regiunea transnistreană etc.

Din start, voi menţiona că, dacă nu toate, cel puţin unele din aceste acţiuni pot fi înţelese, pot fi justificate de situaţia concretă pe care o avem în anumite domenii. Problema este în altceva – pe cât de sinceră este guvernarea în tot ceea ce face şi dacă nu se ascund în spate şi alte interese decât cele declarate oficial. În aceste zile, am avut un schimb de opinii cu un politician de opoziţie şi aceasta mi-a spus că impresia lui este că, prin toate aceste acţiuni, puterea doreşte radicalizarea relaţiilor cu Rusia, dar şi transmiterea unor mesaje ascunse factorilor de decizie europeni. L-am rugat să deschidă parantezele şi el mi-a spus ceva de genul următor: „Actuala guvernare e în totalitate dependentă de suportul europenilor. Dacă nu ar fi acest suport, Moldova ar intra în incapacitate de plată şi aceasta ar însemna plecarea actualei guvernări de la putere în cel mai ruşinos mod. În ultima perioadă, guvernarea este alarmată de poziţia principală a europenilor, care sunt împotriva modificării sistemului electoral şi dau de înţeles că, dacă acesta va fi modificat, ar putea fi sistată finanţarea ţării. Situaţia poate fi salvată doar de un „război” cu Rusia, adică, fiind în conflict deschis cu Moscova, guvernarea poate spera la susţinerea europenilor, iar pe fondalul acestei susţineri să-şi facă şi interesele proprii pe care le are, inclusiv să modifice sistemul electoral”.

Dacă stau şi reflect puţin la cele auzite, trebuie să recunosc că este logică în cuvintele respectivului politician. Mai mult ca atât, am putea spune că avem de a face cu un joc destul de abil al celor de la putere, care, jucând cartea geopolitică, mizează să omoare doi iepuri dintr-o lovitură: să-şi asigure susţinerea din continuare a europenilor şi să modifice sistemul electoral, fără prea mari riscuri pentru sine. Dar, lucrurile nu sunt atât de simple cum ar putea părea la prima vedere. Or, noi încă nu ştim cum va reacţiona Rusia la toate aceste acţiuni, iar Moscova, judecând după exemplul anilor 2004-2007, poate răspunde destul de dur, astfel încât consecinţele le-am resimţi cu toţii. În al doilea rând, e naiv să credem că europenii s-ar lăsa traşi pe sfoară atât de uşor, cum, probabil, îşi închipuie unii. Cu siguranţă, ei înţeleg că, dincolo de interesele declarate, sunt şi interese nedeclarate şi, probabil, nu se vor lăsa utilizaţi în jocuri cu miză dublă. Astfel, putem doar constata că asistăm la un joc abil, cu o miză enormă, dar consecinţele nici pe departe nu pot fi considerate previzibile.

Igor Volniţchi

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la următoarele alegeri parlamentare?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online