[ X ]
Breaking news15 Iunie 2017 13:44

Liderul Platformei DA: Spațiul cultural național nu ar fi fost la fel de valoros și romantic fără poetul Eminescu

Liderul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a transmis un mesaj de comemorare a poetului și publicistului național Mihai Eminescu.

După cum informează TRIBUNA, în mesajul său, Andrei Năstase scrie că „la 15 iunie 1889 a încetat din viață Mihai Eminescu, una dintre cele mai luminate minți ale secolului XIX”.

„Spiritul românesc a pierdut un poet, dar și un publicist temerar, care a ars ca o torță vie pentru ca țara sa să devină un stat liber, puternic, independent. În fiecare an în România se vând circa 60.000 de volume de Mihai Eminescu. Și astăzi publicistul și poetul Eminescu rămâne a fi unul dintre cei mai citiți autori. Veacurile nu-i știrbesc eternitatea, geniul lui nu pălește, cuvântul lui rămâne viu și spiritu-i vizionar nu se destramă în hăurile vremii. Spațiul cultural național nu ar fi fost la fel de valoros și romantic fără poetul Eminescu, dimensiunea politică românească nu ar fi fost la fel de importantă și ascendentă fără nota acidă și sinceră a publicistului Eminescu, învățământul nu ar fi fost la fel de prolific și eficient fără implicarea profesională, de multe ori, salvatoare a lui Eminescu în procesul educațional al vremii”, a precizat politicianul.

Totodată, Năstase mai menționează că, Eminescu e un cuvânt polisemnatic și „valorificarea a tot ce înseamnă ar fi cel mai profund gest de recunoștință pentru sacrificiul său, pentru epuizarea sa, căci a trăit puțin și într-un ritm intempestiv, ca să reușească să ne spună cât mai multe dintre adevărurile sale valabile și azi”.

„Vocea Sa distinctă ne călăuzește și acum, pentru că da, în statul nostru capturat acum ca niciodată  e resimțită aserțiunea eminesciană conform căreia ”pentru mită capetele cele mai de sus ale administraţiei vând sângele şi averea unei generaţii”. Îndemn concetățenii mei să se aplece asupra operei marelui poet și publicist cu mai puțin patos și mai multă dedicație, să nu-l “încremenească” în colivia strâmtă  a unui mit, ci să-l cinstească prin lecturi temeinice și respectuoase”, a conchis Năstase.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online