[ X ]
Exclusiv15 Iunie 2017 06:30

Corneliu Ciurea: Combaterea propagandei ruse reprezintă o tendință în Europa

Analistul politic, Corneliu Ciurea susține inițiativa PD privind securizarea spațiului informațional și combaterea propagandei străine în Republica Moldova și se declară în favoarea proiectului de lege.

Contactat de TRIBUNA pentru a afla dacă proiectul înaintat de PD va conduce la tensionarea relațiilor moldo-ruse, Corneliu Ciurea a declarat că „noi de fapt acționăm așa cum și rușii utilizează aceleași instrumente’’.

„Eu cred că vor fi anumite pretenții din partea Rusiei, dar o deteriorare bruscă a relațiilor nu poate să existe, pentru că oricum relația Moldova – Rusia are de suferit. Noi de fapt acționăm așa cum și rușii utilizează aceleași instrumente pentru a-și apăra statul de influențele de afară. Acțiunile noastre sunt justificate și nu cred că va exista o problemă mare în această relație”, a precizat analistul.

Totodată, el a menționat că, inițiativa legislativă privind securizarea spațiului informațional și combaterea propagandei ruse reprezintă o tendință în Europa. „Cred că este o inițiativă bună și este în consonanță cu trend-urile din regiune și din Europa. În mai multe state ale Europei se constată că, prin anumite canale rusești, în special cele de propagandă oficiale, este influențată opinia publică. Noi suntem în drept să ne apărăm și să ne protejăm, fiindcă suntem un stat suveran și anumite acțiuni trebuie să le întreprindem. Prima fază este destul de blândă, canalele rusești rămân, sunt blocate doar știrile și unele programe informaționale și mi se pare absolut firesc”, a conchis Ciurea.

În acest context, analistul a vorbit de posibilitatea cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Moldova de a privi în continuare emisiunile de divertisment rusești. „Pentru a nu deteriora foarte mult relația cu Rusia se recurge la o politică moderată, dar fermă. Oricum există o anumită libertate de a alege postul de televiziune, iar cetățenii ce vorbesc în rusă nu trebuie să fie privați de posibilitatea de a privi posturile rusești. Noi considerăm că, pericolul vine doar din partea acelor emisiuni care conțin informații manipulatorii, în rest oamenii sunt liberi să privească seriale și emisiuni distractive în limba rusă fără nici o problemă”, a precizat Corneliu Ciurea.

Mihaela Conovali

foto: europalibera.org

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online