[ X ]
Important11 Iunie 2017 09:00

TOP-10 acţiuni memorabile ale miniştrilor din Guvernul Filip

În scurt timp, Guvernul ar urma să fie reorganizat. Astfel, unii miniştri îşi vor pierde funcţiile deţinute acum. De aceea, TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional al acţiunilor cu care miniştrii din Guvernul Filip vor rămâne în memoria oamenilor. În acest clasament, ne vom referi şi la miniştrii liberali, care au făcut parte până nu demult din Guvernul Filip.

1). Stela Grigoraş, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

Reforma sistemului de pensii, promovată de ministra Grigoraş şi echipa sa, pe bună dreptate poate fi considerată una din cele mai importante reforme implementate vreodată în Moldova. Chiar dacă a fost criticată de unii, această reformă a fost una necesară şi, cu siguranţă, dacă nu a salvat sistemul de pensii, i-a permis să mai supravieţuiască ceva timp.

2). Octavian Armaşu, ministrul Finanţelor

Efortul depus în mare parte de Octavian Armaşu a permis deblocarea finanţării externe a Republicii Moldova de către FMI. Dacă nu era deblocată finanţarea respectivă, Republica Moldova pur şi simplu nu ar fi putut supravieţui.

3). Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne

Cel mai mare merit al ministrului Jizdan, incontestabil, este că s-a făcut ordine în sistem, iar poliţiştii au început din nou să aibă încredere în forţele proprii şi chiar să se mândrească că sunt poliţişti. Dar, merită menţionat în context şi efortul depus de Alexandru Jizdan în plan extern, MAI stabilind relaţii de colaborare bune cu mai multe prestigioase organizaţii internaţionale.

4). Valeriu Munteanu, ex-ministrul Mediului

Lupta declarată de Valeriu Munteanu braconierilor, dar şi eforturile depuse în vederea salvării unor specii de animale merită toată aprecierea. Datorită eforturilor sale, s-a făcut cât de cât ordine într-un domeniu în care domnea haosul de decenii.

5). Vlad Cebotari, ministrul Justiţiei

Mandatul de ministru al lui Vlad Cebotari a coincis cu una dintre cele mai importante etape de implementare a reformei justiţiei. Chiar dacă aceasta a pus o oarecare presiune suplimentară pe el, Vlad Cebotari a reuşit să facă faţă misiunii ce i-a revenit. Deocamdată, efectele reformei justiţiei nu se fac încă simţite, dar, în viitor, când vor deveni palpabile, cu siguranţă vor fi legate şi de numele actualului ministru al Justiţiei.

6). Vasile Botnari, ex-ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor

Actualul şef de la „Moldova Gaz”, pe durata mandatului său de ministru, nu doar că a reuşit să menţină tendinţele pozitive înregistrate de predecesorul său în domeniul gestionat de predecesorul său, dar şi le-a aprofundat. Astfel, Moldova a ajuns pe poziţii de frunte în importante clasamente internaţionale la capitole ca: viteza internet-ului, accesibilitatea şi penetrarea serviciilor internet, introducerea noilor inovaţii informaţionale etc.

7). Iurie Chirinciuc, ex-ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor

Orice s-ar spune despre Iurie Chirinciuc, totuşi nimeni nu poate nega că pe durata mandatului său activitatea drumarilor a devenit mult mai organizată şi mai eficientă, iar responsabilitatea companiilor ce efectuau sau efectuează lucrări de reabilitare a drumurilor – mult mai înaltă. Cu siguranţă, în memoria oamenilor vor rămâne cazurile când ministrul Chirinciuc a pus piciorul în prag şi, fie i-a adus în albia normalităţii pe unii agenţi economici iresponsabili, fie i-a înlăturat din proces din motivul neonorării obligaţiunilor contractuale.

8). Anatol Şalaru, ex-ministrul Apărării

Chiar dacă nu mai este de luni bune la cârma Ministerului Apărării, Anatol Şalaru a făcut, totuşi, parte din Guvernul Filip. Iar cele mai memorabile acţiuni ale sale ţin de viziunile privind viitorul armatei naţionale în contextul apropierii de NATO şi de România. Aceste viziuni i-au adus şi unele critici, dar, totodată, au scos în evidenţă personalitatea şi convingerile sale.

9). Andrei Galbur, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Cu siguranţă, scandalul diplomatic legat de expulzarea a cinci diplomaţi ruşi din Moldova va marca mandatul lui Andrei Galbur. Dar, dacă e să privim lucrurile din punct de vedere pozitiv, nu putem trece cu vederea efortul enorm depus de Andrei Galbur în plan extern, în special pe filiera integrării europene, care a adus Moldovei un plus de suport internaţional.

10). Eduard Grama, ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare

Eduard Grama cu siguranţă va rămâne în istorie ca ministrul care a reuşit, într-un timp relativ scurt, să achite o mare parte din datoriile pentru subvenţii în agricultură, dar şi ca ministrul care a elaborat, împreună cu echipa sa, noul proiect al Codului Funciar, a promovat noua Lege a subvenţionării şi a venit cu o nouă abordare de management în cadrul întreprinderilor subordonate MAIA.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online