[ X ]
Important4 Iunie 2017 09:00

TOP-10 lucruri bune făcute de Dorin Chirtoacă pentru Chişinău

În ultima perioadă, despre Dorin Chirtoacă în cei circa 10 ani petrecuţi la cârma capitalei se vorbeşte mai mult în termeni negativi. Chiar dacă situaţia din oraş nu e una bună deloc, totuşi, în aceşti ani s-a întâmplat şi lucruri bune, de aceea TRIBUNA a decis să elaboreze un clasament convenţional la temă.

1). Renovarea parcului urban de troleibuze

Datorită administraţiei lui Dorin Chirtoacă, în Chişinău au apărut 160 de troleibuze noi la standarde europene, inclusiv prin: procurarea a 102 troleibuze noi, în anul 2011 (cea mai mare achiziţie din istoria Chişinăului şi, în premieră, troleibuze la standarde europene); asamblarea a 58 troleibuze la standarde europene, începând cu anul 2012, în cadrul Regiei Transport Electric Chişinău (RTEC) în parteneriat cu uzina Belkommunmash/ STADLER din oraşul Minsk, Belarusi.

2). Reconstrucţia, amenajarea şi punerea în funcţiune a lacului din parcul „Valea Morilor”

Un merit incontestabil al lui Dorin Chirtoacă este şi reconstrucţia, amenajarea şi punerea în funcţiune a lacului din parcul „Valea Morilor”, (distrus in anul 2006), prin evacuarea a 470 000 m3 nămol, construcţia a două decantoare, amenajarea malurilor, a aleii pietonale, construirea iluminatului pietonal, amenajarea parcului etc.

3). Construcţia primei străzi pietonale din Chişinău

Un alt lucru bun făcut de Dorin Chirtoacă este construcţia primei străzi pietonale din Chişinău (pavată după modelul european din secolele XVII-XIX), în parteneriat cu compania Efes Vitanta Moldova Brewery S.A (care a donat în acest scop 200 000 USD, valoarea totală a proiectului fiind de circa 12 mil. lei).

4). Rezolvarea problemei staţiei de epurare

Dorin Chirtoacă va rămânea în istorie şi ca Primarul ce a rezolvat, după 42 de ani, problema mirosului urât din Chişinău, provocat de nămolul de la staţia de epurare a apelor uzate, prin intermediul tehnologiei olandeze „Geotube” şi ca urmare a evacuării a peste 250 000 m3 nămol, suplimentar – eliberarea a 30 ha de teren.

5). Modernizarea mai multor străzi

Chiar dacă, în general, calitatea drumurilor în Chişinău lasă de dorit, Dorin Chirtoacă şi echipa sa au reuşit să modernizeze peste 20 de străzi, poduri şi intersecţii cu o suprafaţă de circa 600 000 m2.

6). Ridicarea monumentului în memoria victimelor deportărilor

Un alt lucru bun făcut de Dorin Chirtoacă este ridicarea şi inaugurarea monumentului în memoria victimelor deportărilor regimului comunist de ocupaţie din anii 1941, 1949, 1951, repararea, iluminarea şi amenajarea scuarului din faţa Gării Chişinău. Monumentul este reprezentativ la nivel mondial şi unic în Europa (proiect în valoare de 25 milioane lei).

7). Terenurile de joacă, de fitness şi sălile de sport

Dorin Chirtoacă şi echipa sa au reuşit crearea a circa 250 de noi locuri de joacă pentru copii, amenajarea a 50 terenuri de fitness în parcuri şi amenajarea a 10 terenuri de sport la scoli şi licee, împreună cu Federaţia Moldovenească de Fotbal.

8). Proiectul „Săgeata Verde”

Un lucru bun ce a fost făcut de Dorin Chirtoacă este şi implementarea proiectului pentru fluidizarea traficului „Săgeata verde”, care permite virarea la dreapta, după caz la stânga, indiferent de culoarea semnalizată de semafor. Peste 200 de panouri de acest fel au fost instalate în Chişinău.

9). Programul „MOREEF”

În contextul acestui clasament nu poate fi trecută cu vederea nici derularea programului de creştere a eficientei energetice a blocurilor locative „MOREEF”, înlocuirea geamurilor scărilor de bloc, renovarea spaţiilor de uz comun (circa 200 de lucrări efectuate).

10). Eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile

Încheie clasamentul nostru convenţional eliminarea clorului din procesul de tratare a apei potabile şi introducerea unui dezinfectant de tip nou, pe larg răspândit în UE – hipocloritul de sodiu (NaClO), care nu dăunează sănătăţii, spre deosebire de clor, fiind eliminat şi mirosul de clor din apă (proiect în valoare de 10 milioane lei).

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online