[ X ]
Important4 Iunie 2017 13:00

Omul Săptămânii - Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei

În această săptămână, Thorbjorn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei, a efectuat o vizită în Republica Moldova. În cadrul vizitei, a fost lansat Planul de acțiuni R. Moldova – Consiliul Europei pentru anii 2017-2020. În noul Plan de acțiuni, părţile au convenit să desfășoare, prin intermediul programului de cooperare, acţiuni de îmbunătățire a procesului de guvernare în toate domeniile.

Secretarul general al CE a menționat că domeniile prioritare sunt combaterea corupției și a spălării banilor. „Din propria practică pot spune că aceste fenomene nu se vor combate de la sine, atâta timp cât nu există autorități responsabile de aceste fenomene. Urmare a primului plan, au fost deja realizate anumite reforme în sistemul judiciar  și chiar reforma procuraturii. Ne propunem să desfășuram în continuare îmbunătățiri în acest domeniu și rolul principal aici îl joacă mass-media, care trebuie să fie imparțială. În afară de asta, în Plan sunt incluse și activități de îmbunătățire a cadrului instituțiilor penitenciare și consolidarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului”, a spus el.

De asemenea, Thorbjorn Jagland a avut întrevederi cu Premierul Pavel Filip, cu Speakerul Andrian Candu şi liderii grupurilor parlamentare, în cadrul cărora a transmis mai multe mesaje importante. Astfel, Thorbjorn Jagland a declarat că Republica Moldova va continua să fie sprijinită de Consiliul Europei în consolidarea statului de drept și libertății mass-media, pentru ca cetățenii să aibă parte de o justiție independentă și echilibrată, de instituții de stat care să funcționeze democratic și să combată eficient corupția.

Secretarul General al Consiliului Europei a mai spus că organizaţia pe care o reprezintă încurajează eforturile Guvernului în promovarea reformelor, dar şi în promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului.

TRIBUNA precizează: Thorbjorn Jagland s-a născut pe data de 5 noiembrie 1950. Este un  politician din Norvegia, iar la moment exercită cel de-al doilea mandat ca Secretar General al Consiliului Europei. Jangland a studiat economia la Universitatea din Oslo la nivel introductiv. El și-a început cariera politică în Liga Tinerilor Muncii în perioada 1977-1981. A fost Prim-ministru al Norvegiei din anul 1996 până în 1997, ministru al Afacerilor Externe – din anul 2000 până în 2001, Președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Stortingului (Parlamentul Norvegiei) – din 2001 până în 2005 și Președinte al Stortingului – din 2005 până în 2009. Înainte de a deveni Prim-ministru, Jagland a fost secretar de partid al Partidului Muncitoresc din Norvegia – în perioada 1986-1992 și ulterior lider de partid – până în 2002. Jagland s-a căsătorit cu jurnalista Hanne Grotjord în anul 1976 şi are doi fii: Anders și Henrik.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online