[ X ]
Important29 Mai 2017 15:58

Republica Moldova a devenit stat pilot în Europa de Est pentru implementarea Programului pivind Monitorizarea Datelor de Zbor

Republica Moldova a devenit stat pilot pe regiunea Europei de Est pentru realizarea unui important program în domeniul aviației civile.

După cum informează TRIBUNA, potrivit unui comunicat de presă, programul are drept scop creșterea siguranței zborurilor, având ca obiectiv implementarea unei platforme de monitorizare a datelor de zbor de către companiile aeriene, iar din 2019 va deveni obligatoriu pentru toate statele membre la Acordul privind Spațiul Aerian European.

„Avansarea țării noastre în realizarea acestui program a fost dscutată în cadrul Forumului Regional Est-European “Monitorizarea Datelor de Zbor” (Flight data Monitoring Forum Moldova FDM), găzduită la Chișinău de Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova în parteneriat cu Organizația Internațională a Aviatiei Civile. FDM Forum își propune să devină o importantă platformă de discuții și de preluare a experienței europene în domeniul monitorizării zborurilor, să contribuie la facilitarea implementării de către operatori a monitorizării datelor de zbor, dar și să ajute companiile să atragă beneficii maxime de siguranță de la un program FDM”, se spune în comunicat.

Directorul AAC Radu Bezniuc, a salutat participanții la Forum, subliniind că este o posibilitate unică pentru industria aviatică din Moldova de a participa direct la promovarea unor idei și propuneri pentru bunele evoluții în domeniu. ”Importanța acestui Forum, la care au fost invitați și operatorii aerieni, este că reprezentanții industriei au posibilitatea de a-și expunde, în cadrul Forumului, opinia şi prezenta experienţa, propune careva teme de discuţii, subiecte de interes comun, împărtăși experiența acțiunilor întreprinse în cadrul companiilor după analiza datelor de zbor”, a punctat Radu Bezniuc.

Iouri Tchekanov, șef de grup FDM din partea OACI, directorul regional pentru siguranța zborurilor Rusia & CIS Airbus, a menționat că Republica Moldova este prima țară din Europa de Est care a inițat Forumul Monitorizării Datelor de Zbor, ceea ce va declanșa desfășurarea forumurilor similare și în alte state din regiune, iar într-un final – la craerea unui forum regional, al cărui lider va fi Republica Moldova.

În cadrul Forumului, Delegatia LLC Aircompany Rosavia a prezentat noul dispozitiv de înregistrare a datelor de zbor, elaborat și confecționat de către companie. Iar Joao Brites, specialist FDM din cadrul Autorității Aeronautice Civile a Marii Bratanii, responsabil de FDM Forum din UK, a prezentat experiența țării sale privind monitorizarea datelor de zbor.

Cristina Pendea 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi de la alegerile locale?

    View Results

    Loading ... Loading ...