[ X ]
Important28 Mai 2017 09:00

TOP-10 conducătorii de instituţii publice fără studii de profil

Mulţi dintre conducătorii de instituţii publice nu au studii de profil şi au fost avansaţi în funcţii mai mult pe criterii politice. Unii dintre ei reuşesc să se descurce destul de bine, alţii – mai puţin. Mai jos vă propunem un clasament convenţional al conducătorilor de instituţii publice fără studii de profil.

1). Octavian Apostol, Directorul general al Agenţiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI)

În decurs de 5 ani a absolvit două facultăți și un master, însă totuși nu sunt studii de profil. Octavian Apostol a studiat la Colegiul Național Economic „Andrei Bârseanu”, timp de patru ani. Ulterior, a urmat Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune, la Universitatea „Transilvania” din Brașov. Totuși, în anul II de studii, s-a mai înscris la o facultate  și anume cea de drept. Deține master în Științe economice specialitatea Control și Audit. Neoficial, se vorbeşte că a ajuns Director AGEPI, datorită tatălui său, Ion Apostol, care e deputat liberal şi Secretar general al PL. Funcţia de Director AGEPI, conform partajărilor în cadrul coaliţiei de guvernare, a revenit PL.

2). Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca

Chiar dacă deține funcția din ministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor din februarie 2015 și se descurcă bine, totuși, Vasile Bîtcă nu are studii de profil. El a studiat în perioada 1979-1989 la Şcoala Medie Specială de Poliţie a Ministerului Afacerilor Interne. Ulterior, în perioada 1996-2001, a studiat Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, iar în 2006-2009 – la Academia de Administrare Publică pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. De menționat că, Vasile Bâtcă a deținut mai multe funcții importante în stat precum: deputat, viceprimar, dar și Președinte al raionului Nisporeni.

3). Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu

Actualul ministru al Mediului este unul din cei mai activi conducători de instituții publice, totuși, Valeriu Munteanu la fel nu are studii de profil. El este licenţiat în drept la Facultatea de Ştiinţe Juridice al Universității Valahia, România (1999-2003). Ulterior, a absolvit masteratul la Universitatea de Stat din Bucureşti la Facultatea Sociologie şi Asistenţă Socială, România. Totodată, în 2011, Valeriu Munteanu a absolvit și Institutul European de Studii Politice din Moldova, dar și Universitatea de vară „Etică şi politică”, or. Strasbourg, Franţa. Este de menționat că Munteanu a deținut mai multe funcții importante: deputat, Primar, dar și a activat în calitate de jurist.

4). Ministrul Educaţiei, Corina Fusu

Și ministra Educației, Corina Fusu face parte din categoria conducătorilor de instituţii publice fără studii de profil. Corina Fusu a studiat, în perioada 1976-1981, la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Biologie, iar în perioada 2012-2014 la Academia de Administrare Publică, master în Drept Constituțional și Drept Administrativ. Corina Fusu a activat în calitate de profesor. Pe lângă aceasta, ea a mai activat și în calitate de actor, a deținut mai multe funcții legate de domeniul jurnalismului, dar a fost și consilier municipal, și deputat.

5). Directorul Agenţiei de Intervenție și Plăți pentru Agricultura (AIPA), Nicolae Ciubuc

Și Directorul AIPA nu are studii de profil. Nicolae Ciubuc a studiat, în perioada 1996-1999, la Colegiul Republican de Informatică, specialitatea – Drept. Ulterior, în  perioada 1999-2003 – la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, specialitatea Drept public. În perioada 2006-2009, a studiat la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, Facultatea Economie şi Management Public, specialitatea management public, respectiv este magistru în management public. De menționat că, de-a lungul carierei, Ciubuc a deținut mai multe funcții de conducere, precum: șef de direcție, Președinte al Consiliului de Administrație, dar și a fost o perioadă lungă de timp Director adjunct/Director interimar AIPA.

6). Directorul Agenției „Apele Moldovei” , Igor Hâncu

Igor Hîncu a studiat în perioada 2000-2005, la București, pedagogia la Departamentul pentru pregătirea personalului didactic. Totodată, în perioada 2000-2005, a studiat și la Academia Tehnică Militară din București, inginer diplomat, specializarea topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice la Facultatea de Sisteme Integrate de Armament. De-a lungul activității sale, a activat în calitate de administrator, expert cadastru autorizat și expert tehnic judiciar.

7). Directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Ciobanu

Un alt conducător de instituție fără studii de profil este Directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Ciobanu. În perioada 2003-2007, a studiat la Universitatea de stat din Moldova, Facultatea de Drept, Specializarea Drept Economic. Tot în 2007, a primit diplomă de licență, licențiat în drept, profilul jurisprudență, iar în perioada 2007-2008 a studiat la Universitatea de stat din Moldova, Facultatea de drept, studii de master în dreptul constituțional și administrativ. De menționat că, Ion Ciobanu a deținut mai multe funcții importante precum: director de agenție, ministru, consilier municipal, Președinte al Consiliului de administrare, dar și jurist.

8). Directorul Agenției de Stat pentru Protecția Moralități (ASPM), Vitalie Verbițchi

Și Directorul ASPM, Vitalie Verbițchi intră în categoria conducătorilor de instituţii publice fără studii de profil. Astfel, Verbițchi indică la capitolul studii facultatea de drept a Universității de Management și Comerț din Moscova, în perioada 1992-1997. Este de menționat și faptul că el activează la ASPM încă din 2009 în diferite poziții, iar până atunci a activat în calitate de angajat în mai multe societăți.

9). Șeful Inspectoratului Ecologic de Stat, Valeriu Nani

Un alt conducător fără studii de profil este și Valeriu Nani, șef al Inspectoratului Ecologic de Stat. Astfel, Valeriu Nani a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Matematică și Informatică, specialitatea management informațional. Totodată, este absolventul Institutului de Management Internațional din Bruxelles, facultatea drept, dar și este masterandul Academiei de Administrare Publică de pe lângă Președintele RM, facultatea de Ştiințe Politice, Administrative și Comunicare. Totuși este de menționat și faptul că Valeriu Nani, până a ajunge în funcția de conducător, a exercitat poziția de șef adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat.

10). Directorul Serviciului Piscicol, Vlad Ungurean

Și Directorul Serviciului Piscicol face parte din categoria conducătorilor fără studii de profil. Vlad Ungurean a studiat în perioada 1999-2004 la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, facultatea administraţie publică, fiind licențiat. Ulterior, în perioada 2004-2005, a studiat la Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, studii postuniversitare (prin masterat), specialitatea drept administrativ şi constituțional, iar în 2008-2012 – la Academia de Studii Economice din Republica Moldova, facultatea business şi administrarea afacerilor, fiind licențiat. Vlad Ungurean a activat în Inspectoratul Municipal de Stat pentru Seminţe Chişinău, în sectorul privat, dar şi a ocupat mai multe funcții în direcțiile Primăriei.

Sondaj

  • Ce calitate de bază ar trebui să aibă noul Primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online