[ X ]
Important28 Mai 2017 13:00

Omul Săptămânii - Marian Lupu, liderul fracţiunii parlamentare a PDM, Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST

În această săptămână, Parlamentul Republicii Moldova a găzduit, în premieră, Reuniunea comună a Comisiei pentru integrare economică, aproximare juridică și convergență cu politicile UE a Adunării Parlamentare EURONEST și Comisiei pentru securitate energetică. De asemenea, Parlamentul a găzduit Reuniunea Biroului AP EURONEST. Reuniunea a fost condusă de către Rebecca Harms, Copreședinta AP EURONEST din partea Parlamentului European, și de către Marian Lupu, Copreședintele AP EURONEST din partea Partenerilor Estici.

Cu ocazia acestor evenimente, a ieşit în prim plan Marian Lupu, Copreședintele Adunării Parlamentare EURONEST. „Această conferință are loc pentru prima dată între copreședinții EURONEST, pentru că și Republica Moldova face parte din acest forum din acest an. Principalele subiecte abordate au ţinut de instituirea un grup de lucru care să reunească trei țări care au semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – Ucraina, Moldova, Georgia. Aceasta va fi o nouă platformă de colaborare între aceste țări, care va lucra pentru a aduce mai multă eficiență în contextul integrării în Uniunea Europeană. De asemenea, am fost informaţi despre mersul pregătirii Summit-ului Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna noiembrie la Bruxelles”, a spus Marian Lupu.

Reuniunea de la Chişinău a fost şi un fel de etapă premergătoare pentru Summit-ul ministerial de la Luxemburg, unde se vor discuta prioritățile în contextul dezvoltării UE.

Aceste evenimente au scos încă o dată în evidenţă importanţa funcţiei internaţionale deţinute de Marian Lupu şi rolul pe care acesta-l poate juca, din funcţia respectivă, pentru a cataliza procesul de integrare europeană al RM.

TRIBUNA precizează: Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți. A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul „Gheorghe Asachi”) (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică „A. Plehanov” din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de doctor în economie în anul 1991. Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgînd calea de la specialist principal, apoi șef de direcție pînă la director al Departamentului de Relații Economice Externe (1997). Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova. Urmează cursuri de specializare în macroeconomie la Institutul Fondului Monetar Internațional din Washington (1994) și cursuri de comerț internațional la Institutul Organizației Mondiale a Comerțului din Geneva (1996). La 24 mai 2001, este numit, prin Hotărîre de Guvern, în funcția de viceministru al Economiei. La data de 5 august 2003, este numit, prin Decretul Președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova. La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La 24 martie 2005 este ales în funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova. La 5 aprilie 2009 este ales din nou deputat pe lista PCRM. În luna iunie a aceluiaşi an părăseşte PCRM şi preia conducerea PD. Noul său partid accede în Parlament după alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi participă la crearea coaliţiei democratice de guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană. După alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, PD, condus de Marian Lupu, obţine 15 mandate de deputat şi participă la crearea unei noi coaliţii de guvernare democratice. Marian Lupu este ales Preşedinte al Parlamentului, funcţie pe care o exercită până în primăvara anului 2013. De asemenea, pînă în martie 2012 exercită şi funcţia de Preşedinte interimar al Republicii Moldova. Marian Lupu a demisionat din funcția de Președinte al PD pe data de 10 decembrie 2016.

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online