[ X ]
Breaking news19 Mai 2017 12:33

Președintele RM: „Comisia de la Veneția a făcut un lucru bun, a ascultat opinia tuturor”

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția.

După cum informează TRIBUNA, Igor Dodon a declarat că delegația a venit la Chișinău pentru a face o evaluare a inițiativelor de modificarea Constituției și, în special, ce ține de atribuirea șefului statului unor împuterniciri suplimentare de dizolvare a Parlamentului.

„Așa cum am promis cetățenilor RM voi insista în continuare pentru dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate. Actuala Constituție nu permite Președintelui să facă acest lucru, de aceea am venit cu unele propuneri în acest sens. Înțeleg mesajele și atitudinea politică a altor partide, în special atitudinea majorității parlamentare, care a monopolizat puterea în stat și nu dorește în nici un caz să permită șefului statului să-și exercite mandatul. Înțeleg și poziția altor partide mai mici cu au șanse minime de a accede în următorul Parlament și încearcă să-și prelungească prezența acolo, cu orice preț. Ați văzut mesaje de ieri ale unor lideri. Noi trebuie să trecem peste aceste discuți politice”, a precizat șeful statului.

Igor Dodon consideră că trebuie să fie creată o discuție echilibrată politic, indiferent de interesul partinic sau ideologic al cuiva.

„Există o majoritate parlamentară, un președinte ales direct de popor și, evident, în acest sens trebuie să fie echilibrate atribuțiile tuturor. Comisia de la Veneția a făcut un lucru bun, a ascultat opinia tuturor. Le dăm cam mult de lucru în ultimul timp”, a precizat Dodon.

La rândul său, reprezentanta delegației Comisie de la Veneția a afirmat că șeful statului a solicitat o evaluare a inițiativei, dar nu o evaluare a situației politice curente din țară. „Vom evalua cele 4 propuneri, destul de detaliate. Vom analiza aceste propuneri în contextul larg al Constituției existente astăzi. Această evaluare se va face în lumina standardelor internaționale care există, dar și o analiză comparativă. Sperăm mult ca această evaluare va aduce anumite aspecte utile pentru RM”, a precizat oficialul.

Andriana Cheptine 

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online