[ X ]
Breaking news19 Mai 2017 11:05

BUN: Suntem profund revoltați că s-a micşorat numărul de burse acordate pentru tinerii din RM

Blocul Unității Naționale (BUN) este împotriva micșorării, de către Ministerul Educației de la București, a numărului de burse oferite românilor din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Blocului, Ion Leașcenco.

După cum informează TRIBUNA, Ion Leașcenco a declarat că sunt profund revoltați că sunt micșorate numărul de burse acordate pentru tinerii din RM.

„Nu știm foarte clar care este explicația, dar această situație nu poate fi ignorată și nici tolerată. Așteptăm la cel mai înalt nivel să avem explicații și rezultat în acest sens”, a precizat Leașcenco.

Totodată, deputatul român Constantin Codreanu, originar din RM, a făcut public un protocol semnat de Ministerul Educației de la Chișinău și București.

„Prin acest protocol se prevede un număr de 2250 de burse pentru anii 2016 – 2019, nimic surprinzător până aici. Însă, surprinzător este faptul că actualul Guvern nu a făcut ceea ce se făcea în anii 2010-2011, când se decidea suplimentarea locurilor care erau acordate pentru cei din RM. Ținând cont că aceasta nu este o noutate, regretăm faptul că acest lucru nu s-a întâmplat și în anul 2016 – 2017. Acest lucru ar trebuie să devină o tradiție  guvernamentală”, a precizat Codreanu.

Potrivit deputatului, sunt mai multe explicații neoficiale de ce nu s-au oferit mai multe burse pentru românii din RM.

„Am aflat că, neoficial, în RM ar exista nemulțumire că un număr tot mai mare de tineri din RM pleacă în Româna. Și atunci, Ministerul s-a mulțumit cu acest număr limitat de 2250 și nu a insistat pe mai multe, așa într-un mod discriminatoriu să păstreze tinerii în universitățile în RM. Niciodată o diplomă care este în RM, nu poate fi comparată cu o diplomă din România, stat membru al UE. Pe de altă parte, la București se spune că o parte din aceste locuri nu era ocupate în acești ani, tocmai de aceea nu s-a suplinit. Iarăși o explicație bizară, pentru că nu văd nici o problemă ca în condițiile în care un loc nefiind ocupat statul român nu pierde din punct de vedere financiar absolut nimic”, a precizat deputatul.

În context, Constantin Codreanu a îndemnat Ministerul Educației din RM să aibă un dialog cu Ministerul Educației din România, pentru a oferi tinerilor din țara noastră o educație mai bună.

Andriana Cheptine

Alte știri la rubrica

Sondaj

  • Care instituţie de stat este cea mai coruptă? 

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online