[ X ]
Exclusiv16 Mai 2017 06:00

Noi modificări ale legislaţiei electorale. De data aceasta iniţiativa vine de la CEC!

Comisia Electorală Centrală (CEC) a creat un grup de lucru interinstituțional pentru elaborarea proiectului de lege pentru modificarea și completarea Codului electoral și a legislației conexe. Despre aceasta a comunicat, în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, Preşedinta CEC, Alina Russu.

Ea a precizat că grupul de lucru a fost creat încă în luna februarie curent, iar membrii acestuia analizează și aspectele ce vizează finanțarea partidelor politice, a campaniilor electorale, precum și a grupurilor de inițiativă, „prin prisma aplicării corecte a legislației electorale, în scopul excluderii deficiențelor și lacunelor existente”.
Alina Russu s-a referit în context şi la depunerea de către partide a rapoartelor financiare, termen care expiră în fiecare an pe data de 31 martie.

„Către data indicată, s-au conformat acestor obligații doar 23 din cele 45 de formațiuni politice înregistrate la Ministerul Justiției. Ulterior au fost depus alte 5 rapoarte. Conform competențelor stabilite de legislație, Comisia examinează rapoartele prezentate și, în una din următoarele ședințe, se va expune pe marginea rezultatelor verificării acestora”, a precizat ea.

Totodată, Preşedinta CEC a menţionat că scrutinul prezidențial din 2016 a scos la iveală o serie de probleme și lacune la capitolul finanțare politică ce necesită intervenție atât din punct de vedere procedural, cât și normativ.

„Dar așa cum CEC este responsabilă de colectarea şi sistematizarea rapoartelor financiare ale partidelor politice, a rapoartelor privind auditul partidelor politice şi rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale prezentate de concurenții electorali, instituția s-a angajat să elaboreze mecanisme eficiente de monitorizare publică și evaluare a respectării cadrului normativ de către toți actorii implicați în  acest proces” a spus ea.

Alina Russu consideră că „doar prin implicarea și activitatea consolidată a tuturor subiecților interesați (organele electorale, autorități publice cu funcții de control, partidele politice, societatea civilă, mass-media) se poate asigura disciplinarea și transparentizarea activității  partidelor politice la capitolul de finanțare”. „Imperios trebuie să persiste voința din partea partidelor politice de a declara toate veniturile și cheltuielile. Mai mult ca atât, eficiența și oportunitatea cheltuielilor partidelor politice se hotărăsc de organul de conducere ale acestora și doar potrivit statutelor”, a mai spus ea.

Notă: Varianta integrală a interviului poate fi accesată la acest link.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Ce aşteptări aveţi în primul rând de la noul primar al capitalei?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...
Politica online