[ X ]
Exclusiv15 Mai 2017 12:00

Cum comentează partidele de opoziție propunerea de creare a unui Guvern de alternativă

Acum câteva zile, în contextul protestelor organizate de societatea civilă, la care participă şi opoziţia, Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a sugerat opoziţiei  să formeze un Guvern de alternativă. În context, TRIBUNA a abordat câțiva lideri ai partidelor de opoziție active pentru a afla opinia lor despre această sugestie.

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a declarat că,  Platforma DA dispune de specialiști calificați și pentru două componențe ale cabinetului de miniștri.

„Din păcate, astăzi, guvernarea are nevoie de opoziție pentru a cunoaște adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii. Să nu creadă Candu că fără Plahotniuc țara nu poate fi administrată. Noi suntem gata să ne asumăm actul de guvernare în orice moment. Avem un program bine determinat. Știm cum este posibil în doi ani să eliberăm țara; să dezvoltăm economia prin aplicarea mecanismelor de demonopolizare, deoffshorizare, detenebrizare și debirocratizare a acesteia; să facem o descentralizare profundă și să salvam satele și orașele noastre; să majorăm toate pensiile până la nivelul minim de existență; să protejăm real producătorii autohtoni; să implementăm reforma reală a justiției; să luptăm intransigent cu corupția de la toate nivelurile, mică și mare, cu aplicarea mecanismului confiscării extinse a averii judecătorilor, procurorilor și demnitarilor de stat corupți. Apropo, Platforma DA, nefiind la guvernare, a înaintat mai multe propuneri pentru guvernarea actuală. Dacă măcar jumătate din ele ar fi fost realizate până în prezent, țara noastră s-ar fi aflat momentan în faza de însănătoșire. Dar cei care au adus Moldova la sapă de lemn, niciodată nu vor implementa reformele necesare țării, pentru ca acestea i-ar aduce pe banca acuzațiilor”, a punctat Năstase.

Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu a menționat despre actualii guvernanţi că „să-și dea demisia ar fi cel mai bun lucru pe care ar putea sa-l facă pentru sărmanii cetățeni”.

La rândul său, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Viorel Cibotaru a afirmat că i  s-a părut declarația lui Andrian Candu un pic pripită, din considerentul că „Dlui ar trebui să aibă grijă de treburile lui și mai puțin să de-a sfaturi opoziției”.

„El reprezintă partidul care a făcut tot posibilul ca să distrugă alte partide de opoziție. Dar, în esență, PLDM este partea noastră de ofertă a societății și este parte a reconfigurării activității PLDM, a reformării lui, crearea unui punct puternic de experți care într-un fel sau altul și reprezintă așa-numitul Guvern din umbră. În condițiile actualei guvernării, când practic fiecare deputat, exponent în organele locale este persecutat, se expui toți oamenii la bătaia aceasta, mecanismul acesta este într-un fel riscant. De aceea, eu consider un pic fățarnică declarația Dlui Candu. Lasă mai întâi să acționeze în cadrul democrației legale și nu doar după buchie, dar și după spiritul democrației europene și apoi să de-a sfaturi altor partide. PLDM este partidul care se axează pe elaborarea politicilor și atunci când s-a aflat la guvernare și acum când se află în opoziție. Practic, noi implementăm acest model de activitate și de sprijinire, inclusiv atunci când sprijinim activitatea fracțiunii parlamentare a PLDM. De aceea, ca regulă, în societățile europene democratice guvernarea nu dă lecții opoziției, fiindcă de fapt guvernarea trebuie să acționeze cum trebuie, dar opoziția să lucreze cum poate”, a spus Cibotaru.

Andriana Cheptine

Sondaj

  • Cine merită titlul „Politicianul anului 2018”?

    View Results

    Se încarcă ... Se încarcă ...